Energilager | 19 aug 2014

Edekyl & Värme energieffektiviserar åt Transportstyrelsen

Edekyl & Värme AB installerar nya rörsystem med värme, kyla och sanitet när Transportstyrelsens kontor i Örebro byggs om. Som ett led i renoveringen installeras nu även Örebros största geoenergianläggning i sitt slag.

Transportstyrelsen samlar stora delar av sin verksamhet till sina lokaler i Örebro. Fastigheten ägs av Klövern AB som nu renoverar fastigheten på Tunnlandsgatan för närmare 150 miljoner kronor. Peab Västerås är totalentreprenör och Edekyl & Värme AB står för kyl-/värmepump, rör samt styrinstallationer, med ett totalt ordervärde om 30 miljoner kronor.

Ombyggnationen startade i februari 2014 och pågår till februari 2016.

Den 16 000 kvadratmeter stora kontorsfastigheten förses nu även med komfortkyla i form av kyld tilluft och bafflar i lokaler.

Fastigheten var tänkt att förses med konventionell vätskekylare för att klara det tillkommande effektbehovet för kyla.

I en fastighet som denna finns stora möjligheter att balansera energianvändningen mellan kyla och värme och på så sätt minimera elenergibehovet. Edekyl & Värmes lokaler i Örebro användes som en referens. Dessa lokaler värms helt med bergvärme och kyls med frikyla från berget.

-Vad vi gjorde var att kartlägga hur mycket kyleffekt respektive värmeeffekt som krävs i fastigheten, samt när de krävs. Vi fann att vi under stora delar av året har samtida behov vilket gör att vi direkt kan återvinna energin inom huset. Kyla blir till värme och tvärt om. Vi tog sedan fram en lösning med fokus att kunden skall få en anläggning med lägsta möjliga LCC, berättar Karl-August Vedlund ansvarig hos Edekyl & Värme.

Lösningen blev att anlägga ett geoenergilager om 30 energibrunnar á 240m runt om fastigheten. Geoenergilagret fungerar som en buffert som jämnar ut årstiderna. Under sommaren lagras värme från kylprocesser i berget och under vintern tas samma värme upp och används för att värma fastigheten. Befintlig fjärrvärmecentral byts ut mot en bergvärmecentral med Danfoss värmepumpar

(totalt ca 600kW), som producerar all kyla och värme till fastigheten. Kyla tas från berget stora delar av året och toppas av bergvärmepumparna när det är riktigt varmt.

Under vinterhalvåret tas värme från energibrunnarna samt serverhallarna och distribueras till värmesystemet via värmepumparna. Att återvinna energin från serverhallarna medför att fastigheten klarar sig helt utan fjärrvärme. Att fastigheten redan tidigare försetts med en av Sveriges största solcellsanläggningar bidrar ytterligare till miljövänligt energianvändande.

 

Källa: Edekyl & Värme

Publicerad 19 augusti 2014

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.