Döda stockholmare blir fjärrvärme

Energi från kremering ska bli fjärrvärme på Skogskyrkogården. Det rapporterar Stockholmstidningen Mitt i. Restvärmen från kremeringen på kyrkogårdens nya krematorium ska försörja hushåll i Stockholm med fjärrvärme – ett sätt att minska anläggningens koldioxidutsläpp. Men tekniken har funnits på närliggande Råcksta krematorium sedan 2006.
TEXT: PETER OLOFSSON
Nu kommer vi att ta tillvara på värmen från ugnarna och skicka ut i fjärrvärmenätet. Det är den globala uppvärmningen som vi är ute efter att minska.
”I Råcksta i Stockholm blir jag fjärrvärme när jag flamberas i ångorna med hjälp av RME. I framtiden kan jag säkert även bli kraftvärme med den framtågande ORC-tekniken.” Så skriver Karolina Norbeck från Svenska bioenergiföreningen i en krönika i tidningen Bioenergi.
Det är nu ungefär sex år sedan som dåvarande Fortum värme (numera Stockholm exergi) tecknade nytt avtal med kyrkogårdsförvaltningen för Råcksta krematorium gällande återvinning av överskottsvärme. Och då hade redan Råckstakrematoriet sedan många år varit fjärrvärmeleverantör hos Fortum värme. En helt naturlig lösning i dag.
Det var annorlunda på 1990-talet då kyrkoförvaltningen i Stockholm föreslog att anläggningen skulle anslutas till fjärrvärmenätet. Då tackade dåvarande Birka energi först nej för att undvika eventuella negativa reaktioner från allmänheten. Efter att den etiska frågan mognat och flera biskopar uttalat sig positivt fokuserade man i stället på miljönyttan med återvinning av överskottsvärmen från krematoriet.
Återvinningen av värme genom Råcksta krematorium ger årligen fjärrvärme till uppemot 400 lägenheter i västerort utanför Stockholm.
Och nu ska alltså kyrkogårdsförvaltningen tillsammans med Stockholm exergi installera fjärrvärme på Skogskyrkogården. I dag värms alla byggnader samt kremeringsugnarna på kyrkogården med biogas. Men efter bytet till fjärrvärme är tanken att värmen från kremeringen ska användas för att försörja kyrkogårdslokalerna och hushåll i Storstockholms fjärrvärmesystem med värme.
I dagsläget tas bara en viss del av restenergin från kremeringen om hand, medan merparten av värmen försvinner ut i luften när ugnarna kyls.
Anders Åström, projektansvarig på kyrkogårdsförvaltningen.
– Det är slöseri med energi. Nu kommer vi att ta tillvara på värmen från ugnarna och skicka ut i fjärrvärmenätet. Det är den globala uppvärmningen som vi är ute efter att minska. Stockholms stad har höga ambitioner med det och vi har tittat i vår verksamhet för att se vad kan vi bidra med, berättar Anders Åström, projektansvarig på kyrkogårdsförvaltningen för Mitt i.
Fjärrvärmelösningen ska minska koldioxidutsläppet i Stockholm exergis fjärrvärmenät med 58,45 ton per år. Krematoriet ska leverera energi som motsvarar årsuppvärmningen av 45 normalstora villor.
En liknande lösning och väl beprövad teknik finns alltså sedan tidigare på Råcksta krematorium. Men för vissa kanske lösningen kan låta en aning makaber, menar Mitt i och frågar Anders Åström:
Vad tycker ni om själva idén med att använda värmen från kremerade kroppar för att försörja hushåll?
– Råcksta krematorium har haft lösningen sedan 2006 och då diskuterades det en del runt det här. Men vi anser att det skapar en trygg, långsiktig och stabil drift av krematoriet. Vi har inte haft ett avbrott där på 15 års tid. När vi inte har kunnat ha krematoriet igång har det aldrig varit på grund av fjärrvärmesystemet, svarar den projektansvarige på kyrkogårdsförvaltningen.
För att inte förstöra gravplatserna kommer man att borra omkring sex meter ned under marken utanför kyrkogårdsmuren och skjuta in fjärrvärmeledningarna till byggnaderna därifrån.
I nuläget pågår planeringsarbetet och det är ännu inte klart när förändringen kommer att genomföras, rapporterar Mitt i.
Fakta
Kremering
• Fler än 80 procent av alla avlidna svenskar kremeras
• Det finns 59 krematorier i Sverige
• I Stockholm finns två krematorier, på Skogskyrkogården och på Råcksta begravningsplats
• Kremeringen sker i en ugn som är cirka 1 000 °C
Återvinning
• Krematorier använder stora mängder energi som försvinner bland annat i form av värme. Värmen kan återvinnas genom uppvärmning av egna lokaler eller återvinning till fjärrvärmenät. Vid ett fåtal krematorier återvinns inte värmen alls.
Återanvändning av energi och antal anläggningar i Sverige
Uppvärmning av egna lokaler 21
Fjärrvärmenät 14
Både uppvärmning av egna
lokaler och till fjärrvärmenät 8
Ingen eller begränsad
återanvändning 13
Källa: Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund