Deplacerande bäst i klassrummet

Deplacerande ventilation är den säkraste lösningen för att få dragfria och väl ventilerade klassrum. Det är resultatet av Haltons studier av fyra olika slags don i laboratoriemiljö.

Frågan om val av tilluftsdon i klassrum har sysselsatt expertisen länge, på Clima 2010 bidrog finska Halton till debatten genom Risto Kosonen. Han har genomfört ett stort antal experiment i Haltons testlab för att undersöka fyra olika slags tilluftsdon och hur de påverkar luftrörelserna vid olika årstider och med olika interna värmelaster. Själva testrummet är 6 gånger 4,4 meter med en takhöjd på 3 meter. I rummet fanns manekiner som skulle föreställa elever, varje manekin innehöll ett värmeelement på 58 W. Luftväxlingen hölls konstant på 6 l/person och sekund, oavsett val av don. Lufthastighet och temperatur mättes på hela 192 punkter i rummet.

Slutsatsen blev att deplacerande ventilation gav det bästa resultatet, men att den som väljer en sådan lösning måste vara mycket noga med placeringen av bänkarna närmast donen. Alla de andra tilluftsdonen hade olika svagheter. Takplacerade tilluftsdon fick till exempel problem under sommaren, på grund av solinstrålningen. På vintern fungerade däremot systemet fläckfritt.
– Värmelaster har stor inverkan på luftdistributionen, och när man beslutar hur systemet ska utformas är det viktigt att analysera de olika alternativen under flera olika förutsättningar. Deplacerande ventilation är minst känslig för ändrade laster, var Risto Kosonens slutsats.

Av Ingar Lindholm
Energi & Miljö 8/2010 sid 46
 

Publicerad 25 augusti 2010

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.