Delade meningar om LED i kulturhus
Onödigt mycket jobb eller mest bara fördelar? Uppfattningarna om att använda LED-belysning i kulturhus går isär efter en studie från SBUF som pekar på svårigheter.
När ett bostadshus från mitten av 1800-talet i Uppsala skulle få ny belysning valdes LED. Arbetet bedrevs inom ramen för ett projekt hos Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF.
I en delrapport från projektet, som avslutades i december, uppges att installationen krävt insatser från 6-7 olika aktörer. Det ställer stora krav på samordning och överföring av information. Att involvera en ljusdesigner tidigt rekommenderas.
– LED i kulturhus skapar bra miljöer, men ger förskräckligt mycket jobb, säger Lars Almqvist, projektgruppsrepresentant från LA Bygg.
I lägenheterna i Uppsalahuset handlade det om många ljuspunkter, vilket i sin tur ledde till mycket extra kabeldragning och kringjobb, enligt Lars Almqvist. Extrajobbet kunde till exempel handla om att sänka taket i köket för att få plats med spotlampor, eller att bygga luckor för att komma åt el och drivdon.
– Det krävs mycket samordning mellan el och bygg. Man behöver fundera över om det är värt besväret och kostnaderna, säger Lars Almqvist.
”Trögt med ny teknik”
Projektledaren David Börjesson hos Byggnätverket vittnar också om att projektet i 1800-talshuset blev krävande.
– Byggbranschen är väldigt personberoende, så erfarenheter förs inte alltid vidare. Det gör att det blir en stor tröghet i marknaden för ny teknik. Dessutom är elektriker och konsulter inte lika vana vid LED som vid lysrör, säger David Börjesson.
Några bekymmer som de medverkande i projektet rapporterade var till exempel att LED-modulerna i bostadshuset inte var utbytbara. Det kan medföra att hela armaturen måste bytas om någon modul går sönder. I dag finns också två typer av likströmsmatning till LED – konstantspänning och konstantström. Dessa kräver olika typer av inkoppling – parallellkoppling respektive seriekoppling. Inte alla elektriker som monterar LED med externa drivdon har kunskap om detta. Installatörerna saknar också installationsrutiner för LED, vilket kan göra proceduren tidskrävande.
Inga problem i stadshuset
Till de positiva erfarenheterna från projektet hör att LED-lampor är små, smidiga ljuskällor som får plats där det är svårt att få in konventionell belysning. LED går snabbt att styra, tända och släcka, är vibrationstålig och energieffektiv. Kontentan av projektet är att LED-installationer fungerar bra även i gamla hus, men kan kräva en hel del arbete att få på plats.
Belysningskonsulten Åke Forslin blir lite förvånad när han hör om problemen i Uppsala. Han har bland annat arbetat med installation av LED i Stockholms Stadshus som byggdes i början av 1900-talet.
– Det är viktigt att projekteringen blir bra, och det beror mycket på konsulten. Om det är en flexibel organisation så fungerar det, säger Åke Forslin hos Deltalux.
– Fördelar med LED i kulturhistoriska byggnader är till exempel att belysningen inte avger någon uv-strålning som kan skada äldre textilier. Det finns också möjligheter att skapa miljöer med ljuskällor som flimrar som stearinljus eller ger mer dämpad belysning.
Marie Granmar, Energi & Miljö nr 5/2013 sid 38