Överskottsvärme | 11 okt 2022

De ska använda överskottsvärme från serverhallar till livsmedelsproduktion

Ecoadatacenter och WA3RM, som Energi & Miljö nyligen skrivit om, har dragit igång ett samarbetsprojekt med målsättningen att överskottsvärme från serverhallar framöver ska användas för att möjliggöra livsmedelsproduktion i Sverige.

De ska använda överskottsvärme från serverhallar till livsmedelsproduktion
Ny modell för cirkulära datacenter skapar hållbar och storskalig livsmedelsproduktion. bild: Ecodatacenter

– För att vi ska kunna digitalisera samhället på ett hållbart sätt måste vi tänka nytt kring hur vi bygger serverhallar, så att överskottsvärmen som produceras kan användas effektivt i cirkulära system. I WA3RM har vi hittat en partner som delar vår syn på hållbarhet och entreprenörskap och som dessutom kan möta våra tillväxtambitioner, säger Dan Andersson, vd på Ecodatacenter.

Thomas Parker, vd för WA3RM. Foto: André de Loisted

Ecodatacenter driver ett av världens mest hållbara datacenter i Falun, där man använder restströmmen till produktion av pellets genom ett samarbete med Falu Energi och Vatten. Visionen är att datacentret ska ge tillbaka mer till samhället än vad det förbrukar.
– Datacenter är generellt en underutnyttjad resurs med fantastisk potential för biobaserade system som vårt, som i Sverige kräver en hel del värmetillförsel och därför drar mycket energi som fristående verksamhet. Genom vårt samarbete kan vi dessutom ta stora och viktiga steg mot att göra Sverige självförsörjande på flera livsmedel, säger Thomas Parker, vd på WA3RM.

Målet för samarbetet mellan WA3RM och EcoDataCenter är att skapa en ny standard för nästa generations datacenter. Där finns cirkulära lösningar, som exempelvis samlokalisering med grönsaks- och fiskodling i industriell skala, med redan på ritbordet. Bolagen ska även utreda möjligheterna att i än högre grad utnyttja den spillvärme som i dag inte används av datacenter för att skapa ytterligare cirkularitet. WA3RM och Ecodatacenter planerar inom kort att lansera sitt första gemensamma projekt.

WA3RM har nyligen lanserat ett projekt i Frövi, Lindesbergs kommun som Energi & Miljö tidigare rapporterat om, där spillvärme från BillerudKorsnäs nästa år kommer att möjliggöra odling av 8 000 ton tomater och 4 000 ton jätteräkor. I juni offentliggjordes även ett projekt i Gällivare, där spillvärme från Hybrit-projektet på sikt kommer att kunna ge helt nya möjligheter till livsmedelsproduktion i arktisk miljö, vilket även stärker Sveriges självförsörjningsgrad.
– Sverige har unika förutsättningar att ta en ledande position i den gröna industriomställningen. Men då behöver det ställas mycket hårdare krav på att datacenter ska minimera sin miljöpåverkan och maximera sin samhällsnytta, säger Dan Andersson, Ecodatacenter.

Källa: Ecodatacenter

Publicerad 11 oktober 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.