Dass från 1600-talet i Varbergs fästning
Ombyggnaden av Hallands kulturhistoriska museum i Varbergs fästning har bjudit på roliga upptäckter. I början av mars hittades ett dass med vattenspolning från 1600-talet.
Dasset syns på äldre ritningar, men ingen visste om det fanns kvar. Foto SFV
Dasset upptäcktes när projekteringsledare Hans Pihl från Statens fastighetsverk gick på en nyröjd muryta. Han kände ett vinddrag och under några lösa stenar upptäckte han ett hål som var cirka 100 gånger 50 centimeter och 7 till 8 meter djupt. Det visade sig vara ett dass byggt på 1600-talet.
Avrinningen från dasset skedde i ett hål ut genom den flera meter tjocka muren till en dräneringsledning. När det regnade kom vatten i dräneringsledningen från borggården som låg högre upp än dasset. Därefter rann vattnet i kanaler ner i havet. Om det inte regnade så kunde man troligen spola med en hink vatten. Pablo Wiking-Faria, 1:e antikvarie vid Hallands kulturhistoriska museum som är inrymt i Varbergs fästning, är entusiastisk. – Jag håller på med en bok om Varbergs fästning där jag sett ritningar från slutet av 1700-talet och början av 1800-talet på just detta dass, utan att veta att det funnits kvar fysiskt. På ritningarna ser man tydligt att det varit ett dubbeldass med en liten vägg emellan – kanske en manlig och en kvinnlig sida?
Tekniken känd från Knossos tid – Vattenrännan kände vi till sedan en renovering av borggården 1995. Sådana ”vattenklosetter” var ytterst ovanliga i Sverige, men det finns några enstaka andra exempel i herrgårds- och slottsmiljö. Själva tekniken med vattenkanaler till spolning är känd sedan Knossos tid på Kreta för 3 000 år sedan, säger Pablo Wiking-Faria.
Ett dass för alla I Västra längan på Varbergs fästning, där dasset finns, ska det nu bli ny entré, nytt kafé, bättre utställningslokaler, nya toaletter och garderober. Frågan är om det kommer att bli något kvar av dasset? Pablo Wiking-Faria hoppas det och föreslår att dasshålet täcks med en glasskiva, så att det kan ses av framtida besökare. Förvaltningsområdeschefen vid Statens fastighetsverk, Ulrika Palmblad, säger så här: – Vi undersöker möjligheten att bevara dasset. Men det är inte helt klart än hur det blir.
Marie Granmar, Energi & Miljö nr 4/2013 sidan 10