Bygg- och fastighetssektorn har minskade utsläpp av koldioxid
Bygg- och fastighetssektorns miljöarbete sedan 1994 har bland annat lett till att sektorns energianvändning och andel av samhällets CO2-utsläpp minskat kraftigt! Det framgår av en rapport från Kretsloppsrådet.
Idag är oljan i stort sett borta som uppvärmningskälla och sektorns egna utsläpp av CO2 har minskat från 8 400 till 3 000 ton, eller med 65 %. 2008 står sektorn för bara 8 % av de direkta CO2-utsläppen. Räknar vi även in fjärrvärmens CO2-utsläpp så blir siffran 15 %. Detta och mycket mer framgår av en rapport som gäller verksamheten mellan 1994 – 2010 som Kretsloppsrådet tagit fram.
Kretsloppsrådet bildades 1994 för att hantera ett frivilligt producentansvar. Sektorn åtog sig att, som ett alternativ till ett lagstiftat producentansvar, genom aktiv samverkan förebygga miljöproblem och främja en långsiktig hushållning med naturresurser genom att införa ett livscykeltänkande vad gäller byggnadsverk (byggnader och anläggningar).
– Under de drygt femton år som Kretsloppsrådet funnits har det varit en pådrivande faktor som bidragit till en samsyn på sektorns miljöfrågor, skapat en plattform för samarbetet och utvecklat nya verktyg för miljöarbetet. Säger Mats Björs, ordförande i Kretsloppsrådet. Sektorns miljöpåverkan minskat påtagligt!
I rapporten, som kan laddas hem från Kretsloppsrådets webbsida beskrivs verksamheten 1994 – 2010 och hur sektorns miljöpåverkan minskat. Rapporten visar att, förutom de goda resultaten på energiområdet, så har sektorn utvecklat avfallsriktlinjer, minskat mängden avfall som går till deponi, skapat effektiva verktyg (BASTA och Byggvarudeklarationer) för utfasning av farliga ämnen och tagit fram verktyg för att förbättra hanteringen av fukt i byggande och förvaltning. Idag finns också utvecklade system för miljöklassning av byggnader och många företag tillämpar kvalitets- och miljöledningssystem.
Vid årsskiftet 2010/2011 skapades ”Nya” Kretsloppsrådet med syftet att säkra resultatet av det arbete som bedrivits. De verktyg som tagits fram genom Kretsloppsrådet kommer att vidareutvecklas i andra former och vara tillgängliga via webbsidan under överskådlig tid.
Mer information om Kretsloppsrådet och rapporten finns på www.kretsloppsradet.com.
Källa: Kretsloppsrådet