Busch får ansvar för energifrågorna
Statsminister Ulf Kristersson har idag presenterat sin regering. Ett nytt departement inrättas – klimat- och näringslivsdepartementet – som leds av KD:s Ebba Busch som blir energi- och näringsminister. Romina Pourmokhtari blir ny klimat- och miljöminister. Andreas Carlson blir infrastruktur- och bostadsminister.
I sin regeringsförklaring tidigare idag lyfte statsminister Ulf Kristersson fram energikrisen som en av de största utmaningarna för Sveriges nya regering just nu. Han tryckte hårt på att det svenska energisystemet måste återuppbyggas, samtidigt som den akuta elkrisen mildras för svenska hushåll och företag.
– Sverige måste komma ur energikrisen för att nå våra klimatmål och återge svenska folket rimliga elpriser, sa Kristersson.
En av regeringens första uppgifter blir att hjälpa hushållen att klara den kommande vintern. På kort sikt utlovades ett högkostnadsskydd mot elkostnader riktat till både hushåll och företag, där delar av kostnaderna för de höga elräkningarna går tillbaka till konsumenterna. Samtidigt vidtas breda åtgärder för att minska energianvändningen i syfte att minska risken för oplanerade avbrott. Regeringen avser förstärka och bredda stöd till energieffektivisering för privatpersoner.
– Energipolitikens mål är att Sverige går från hotande elunderskott till ett överflöd på fossilfri el. Svensk internationell konkurrenskraft bygger på god tillgång till prisvärd energi. Klimatomställningen och säkerhetspolitiken är nu två stora internationella faktorer som tillkommer. Varken Sverige eller Europa kan tillåtas vara beroende av rysk energiproduktion, uppgav Kristersson vidare.
Regeringen kommer omedelbart att ge Svenska kraftnät ett förtydligat mandat att upphandla planerbar elproduktion där den bäst behövs för att öka elproduktionen, och utreda möjligheten att återstarta planerbar elproduktion i södra Sverige. All ny elproduktion som stärker kraftsystemet, och som bidrar till en snabb expansion av kraftsystemet, behövs. Det gäller även vind och sol.
Källa: Regeringen