Brister stoppar energispar i miljonprogrammet
Energieffektiviseringen av miljonprogrammet är på gång, men det finns brister i kunskap och planering. Finansieringen är ett annat problem, därför överväger regeringen att införa ett nytt lån.
Det framkom när Svensk Ventilations nya enkätundersökning ”Redo att växla upp” presenterades vid ett seminarium i Almedalen på måndagen.
En del kalkyler har stora brister.
De flesta av de hundra fastighetsägare som svarade på enkäten har vidtagit någon form av energieffektivisering de senaste åren. Oftast rör det sig om byte av belysning, nya, effektivare cirkulationspumpar. Andra vanliga åtgärder är byte av fönster och tilläggsisolering.
Men bara fyra av tio har kartlagt behovet av energieffektivisering i hel sitt fastighetsbestånd. Så mycket som var fjärde fastighetsbolag har kartlagt mindre än hälften av beståndet eller inte alls.
Dessutom har lönsamhetskalkylerna vid planerade åtgärder stora brister, enligt Anders Sandoff, universitetslektor i industriell och finansiell ekonomi vid Göteborgs universitet:
– Lönsamhetskalkylerna spretar jättemycket. Man räknar på olika sätt. En del kalkyler har stora brister.
Den här bristen på övergripande planering och kompetens oroade Ewa Thalén Finne, riksdagsledamot för Moderaterna, och Emma Hult, riksdagsledamot för Miljöpartiet, vid ett seminarium i Almedalen på måndagen.
– Det verkar finnas en otrolig kompetensbrist, sa Ewa Thalén Finne.
– Fastighetsägarna får olika råd från olika håll och kalkylerna spretar. De kan leda till slöseri med skattebetalarnas pengar.
Emma Hult:
– Man har inte gjort kartläggningar, men vidtar ändå åtgärder. Det skrämmer mig.
Regeringen beslutade nyligen om en förordning för renovering och energieffektivisering i miljonprogrammet. Totalt 1 miljard kronor går till renovering och upprustning av hyresbostäder samt upprustning av utemiljöerna runt dem.
Det låter som mycket pengar, men som Lotta Jaensson, bostadspolitisk expert på Riksbyggen påpekade:
– Det behövs renoveras 50 000 bostäder per år. Stödet motsvarar cirka 20 000 kronor per bostad. Det kostar i genomsnitt 1,1 miljon kronor att renovera en lägenhet i miljonprogrammet.
Det innebär att de fastighetsägare som vill renovera och energieffektivisera sina bestånd måste låna stora summor pengar. I enkäten svarar fastighetsägarna att den vanligaste orsaken till att de inte effektiviserar är bristen på finansiering (följd av att man prioriterar andra åtgärder).
I vissa delar av landet, där marknadsvärdet på fastigheter är lågt, kan fastighetsbolagen varken få lån till energieffektivisering eller renovering.
Leif Nysmed, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, berättade på seminariet att regeringen nu funderar på att införa Energisparlån, en modell som redan finns i Tyskland. Han antydde att de här lånen även kunde omfatta renoveringar.
– Vi funderar på det just nu. Jag hoppas att det snart kommer en utredning.
Fakta
Svensk Ventilation är en branschorganisation som företräder 100 ventilationsföretag (tillverkare, installatörer, serviceföretag, återförsäljare och konsulter).
Enkäten besvarades av drygt hundra fastighetsägare och förvaltare i hela landet. Fyra femtedelar utgörs av allmännyttiga aktörer, övriga av privata.