Bränsleceller ger hus el och värme
Med hjälp av gasdrivna bränsleceller kan mindre bostadskomplex försörjas med elektricitet och värme. Tekniken utvecklas i ett EU-projekt där SP deltar.
Grundtanken med projektet är att mindre områden ska producera sin egen el och värme på ett koldioxidsnålt sätt. Energin produceras i Solid Oxide Fuel Cells (SOFC) där biogas omvandlas till elektrisk ström. Omvandlingen sker vid hög temperatur och spillvärmen tas om hand och värmer byggnaderna.
– Konceptet ger ett högt utbyte av primärenergin. När biogas används som bränsle blir resultatet ett lågt koldioxidavtryck på miljön, säger Lars Jacobsson, forskare på SP.
cska användas både för de elektriska näten och värmenäten för en intelligent och optimal styrning. Värmenäten innehåller dessutom även värmelager. För att minska energiförlusterna ska ett nytt högisolerat rör för värmedistributionen tas fram. Dagens integrerade isolerade rör bygger ofta på polyuretanisolering (PUR). Då man har närmat sig gränsen för vad man kan uppnå med PUR-isolering ska nya material med cellstrukturer på nanostorlek, till exempel aerogeler, studeras för att kunna nå kraftigt förbättrade isoleringsegenskaper.
– Det kommer troligen att innebära att man får utveckla nya tillverkningsmetoder av rören, säger Lars Jacobsson.
SP arbetar med utvecklingen av systemen för värmeöverföring och värmelagring samt framtagningen av ett nytt högisolerande rör för värmedistributionen. SP leder också en arbetsgrupp där rörutvecklingsdelen ingår. Tekniken ska demonstreras på tre platser i Europa: Polen, Grekland och Spanien.
Projektet löper över fyra år och har en budget på 115 Mkr. Förutom SP är Chalmers och rörtillverkaren Powerpipe Systems med från Sverige. Totalt deltar 23 organisationer från elva länder.
För mer information, kontakta lars.jacobsson@sp.se, tel 010-516 56 19
Relaterad information
Arkiv pressmeddelanden
2011
[2011-01-10]
Bränsleceller ger hus el och värme