REMISS | 29 jul 2019

Boverket har släppt en remiss om de uppdaterade energihushållningsreglerna.

Boverket har släppt en remiss om de uppdaterade energihushållningsreglerna.

Förslaget innebär att viktningsfaktorer ersätter primärenergifaktorer vid framräkning av en byggnads energiprestanda. Detta för att energireglerna tydligare ska ta sikte på kostnadsoptimala nivåer och teknikneutralitet mellan hållbara och effektiva uppvärmningssystem. Byggnadens klimatskärm säkerställs genom krav på en god värmeisolering. Förslaget innebär även att kravnivåerna för en byggnads energiprestanda samt kravet på genomsnittlig värmegenomgångskoefficient justeras.

I juni lämnade regeringen en skrivelse till riksdagen om byggnaders energiprestanda (Skr. 2018/19:152). I skrivelsen gör regeringen bedömningen att systemgränsen för byggnaders energiprestanda även i fortsättningen ska utgå från levererad energi och att viktningsfaktorer bör ersätta primärenergifaktorer för att bättre styra mot byggregler som är teknikneutrala mellan hållbara uppvärmningssystem. Därefter har regeringen per den 5 juli remitterat en ändring av plan- och byggförordningen, PBF, som en del i att uppnå dessa målsättningar. Som en följd av detta går nu Boverket ut med en remiss som rör uppdaterade energihushållningsregler i Boverkets byggregler, BBR.

Boverket förslag innebär att viktningsfaktorer ersätter primärenergifaktorer vid framräkning av en byggnads energiprestanda. Byggnaders energiprestanda kommer även i fortsättningen uttryckas som primärenergital men övergången till viktningsfaktorer belyser att angreppssättet för fastställandet av omvandlingsfaktorerna är nytt. Samtidigt speglar begreppet viktningsfaktor syftet med omvandlingsfaktorn på ett tydligare sätt än vad begreppet primärenergifaktor gör.

Som en följd av det nya angreppssättet och de nya viktningsfaktorerna föreslår Boverket att kravnivåerna för en byggnads energiprestanda ändras. Vidare föreslås ändringar i genomsnittlig värmegenomgångskoefficient. Genom de föreslagna ändringarna är Boverkets bedömning att energireglerna tydligare tar sikte på kostnadsoptimala nivåer och teknikneutralitet mellan hållbara och effektiva uppvärmningssystem, där byggnadens klimatskärm säkerställs genom krav på en god värmeisolering.

Ändringarna i detta förslag föreslås träda i kraft 1 juli 2020, med en övergångstid på ett år.

 Här finns en länk till Boverkets remiss. Där finns också en länk till regeringens remiss med de föreslagna ändringarna i PBF. Sista svarsdag är den 25 oktober för båda remisserna.

https://www.boverket.se/sv/byggande/bygg-och-renovera-energieffektivt/nyheter-inom-energiomradet/boverket-slapper-remiss-pa-andringar-i-energihushallningsreglerna/?fbclid=IwAR2sdGHuFVEUH-A7SN_ZR5m4gVJ3-CDSwR57w-nzU6ETwMEwio_E6wgiUGE

Källa: Boverket

Publicerad 29 juli 2019

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.