Tema: Fastighetsautomation | 9 feb 2023

Botten är nådd – det är toppen

På Södermalm i Stockholm finns en tredelad fastighet baserad på byggnaden av en korvfabrik från 1930-talet. Fastigheten Fatburen har nu genomgått ett antal energisparåtgärder som i princip halverat energianvändningen.

Botten är nådd – det är toppen
Enligt Björn Malm har energianvändningen minskat med 66 procent sedan Fatburen köptes 2016. Foto: Jens Lasthein

På Södermalm i Stockholm fanns det en gång en sjö, Fatbursjön. Med åren växte staden och sjön blev allt mindre. Man började bygga på det som en gång varit sjöbotten. Till slut försvann sjön helt och hållet och hela området bebyggdes.

Under många år från 1930-talet tillverkade Konsum charkuterier i en stor fabrik på den gamla sjöbottnen och hade lager i kvarteret som kalla­des Fatburen, varefter man 1970 gjorde en stor ombyggnad och Europas största livsmedelsindustri bildades. Efter 28 år lades fabriken ner och i början av 2000-talet byggdes fastigheten om till kontor, med Skatteverket och Apoteket som de största hyresgästerna. Fastigheten har en yta på 56 000 kvm Atemp.

Efter många vändor köpte AMF Fastigheter Fatburen 2016, som då ägdes av en tysk bank, som i sin tur fått den på grund av att den tidigare ägaren gått i konkurs och var skyldig banken pengar.

– Tyskarna stoppade in en massa pengar i huset, de gjorde om i ljusgården och satte in en rulltrappa, men hittade också nya hyresgäster. Den stora renoveringen gjordes på 2000-talet, då man också byggde en ny del till huset, säger Björn Malm, tekniskt ansvarig för bland annat Fatburen hos AMF Fastigheter.

Fatburen har gått från charkuteri till digital industri. Foto: Jens Lasthein

I huset finns 31 hyresgäster. De mest kända är kanske den svenska industrins senaste innovatörer, företag som utvecklar dataspel; exempelvis EA Dice, Sunhammer, Challengermode, Epic games och Fishbrain.

– I samband med att vi anpassade lokalerna efter våra hyresgästers behov, tittade vi också på hur vi kunde minska energianvändningen i fastigheten. Den föregående fastighetsägaren hade sådana kontrakt att det var faktisk avräkning mot faktisk användning, så fastighetsägaren behövde inte bry sig om energisparande. Men vi jobbar på ett annat sätt – vi vill ju tillsammans med våra hyresgäster driva hållbara beteenden och spara energi på smarta saker. För att få till det måste vi skriva tilläggsavtal med hyresgästerna, vilket tog flera år. Inte alla ville vara med, men efter ett tag fick vi till en tillräckligt stor andel så att det blev lönsamt att investera i energiprojekt.

När man köpte fastigheten var energianvändningen 184 kWh/m2, år med målet att man skulle ned till 66 kWh/m2, år. Den första åtgärden var att byta ut det LON-system som installerats i början av 2000-talet.

– Det var vanligt på den tiden att man hade ett övergripande belysningssystem för hela huset. Det handlade om både belysnings- och övergripande styrning. Det var svårt att underhålla LON-systemet eftersom det blivit rivet och sönderbyggt i omgångar genom åren, berättar Björn Malm.

Fakta

Fastigheten Fatburen

  • Fatburen ligger i hjärtat av Södermalm i Stockholm, ett stenkast från Medborgarplatsen, Söderhallarna och Götgatan som är ett av huvudstadens populära shopping- och nöjesstråk
  • Kvarteret Fatburen ligger vid Västgöta­gatan och Magnus Ladulåsgatan och består av fastigheten Fatburssjön 10, en 46 000 kvadratmeter stor kontorsbyggnad ritad i funktionalistisk stil 1933 av Eskil Sundahl och Eric Rockström
  • Fastigheten Fatburen har tre entréer och omfattar kontor, restauranger och konferens, fördelat över 13 våningar
  • Fastigheten har genomgått ett omfattande renoverings- och ombyggnadsarbete mellan 2012–2016 och är Green Building-klassad

Det man gjorde var att nästan all styrutrustning byttes, både för belysning, markiser och styr och övervakning. Delar av den äldre styrutrustningen från apparatskåpen är sparade i ett litet lager i ett hus där AMF Fastigheter har kvar ett liknande gammalt system där man kan återanvända delarna.

Allt kablage är också bytt eftersom ”det var svårt att veta vilka sladdar som gick var i det gytter av ledningar som fanns”, enligt Björn Malm.

– Att riva hela LON-systemet direkt gick ju inte, för då skulle belysningen inte fungera, utan vi fick gå in och separera styrningarna.

– Alla byten gjordes under coronapandemin, vilket gjorde att vi inte behövde störa hyresgästerna när kablar skulle bytas ut och nya rumsregleringsutrustningar skulle sättas in.

– Det var väl snarare så att ingen öppnade dörrarna på kontoren, eftersom det inte fanns folk i lokalerna…

Det ska installeras ett återvinningssystem från den överskottsvärme som värmepumparna levererar. Foto: Jens Lasthein

Den största hyresgästen har fått behålla sina rumsstyrsystem och kablage, eftersom det var relativt nytt och det gick att byta själva LON mot Modbus utan problem. I huset används Larmias system som Björn Malm arbetat med i flera år.

– Det här systemet kan vi programmera själva. Vi är inte låsta till vår leverantör, utan det finns flera som vi kan välja mellan. Att byta hela styrsystemet tog ett och ett halvt år.

Efter det har man också bytt styrning för markiserna.

– Styrningen av markiserna var från 2003, och det gick inte att få reservdelar. Det är en jättestor markisanläggning, med 600 markiser och 600 motorer. Det vi visste var att vi också skulle byta dukar vilket vi gjorde 2022. Vi bytte mot samma färg som tidigare, för att behålla den fysiska miljön oförändrad.

– Den stora renoveringen gjordes på 2000-talet, då man också byggde en ny del till huset, berättar Björn Malm, tekniskt ansvarig för bland annat fastigheten Fatburen i Stockholm hos AMF Fastigheter. Foto: Jens Lasthein

Efter markisbytet uppkom det stora energiprojektet baserat på en energikartläggning som AMF Fastigheter gjorde 2017.

– Där såg vi att fastigheten har stor kylförbrukning även vintertid, eftersom våra hyresgäster har kylbehov för sina serverrum och komfortkyla i dataspelstillverkningen.

För att ta hand om värmen från kylreturen har man satt in sex värmepumpar. Returtemperaturen varierar något över året, mellan 12 och 16 grader. Värmen från värmepumparna används för uppvärmning, varmvatten och kylan från värmepumparna används i kylsystemet.

– Det täcker ju inte hela kyl och värmebehovet, men kapar effekttopparna.

På grund av platsbrist är det vätskekopplad värmeåtervinning i de tre ventilationsaggregaten som förser huset med luft, som man enligt Björn Malm, har försökt optimera i styrsystemet.

– För varje ventilationsaggregat finns ett Econet­aggregat som tidigare levde sina egna liv utanför det gamla styrsystemet. Aggregaten är nu uppkopplade mot det nya systemet, där vi försöker få fram det bästa vätskeflödet baserat på utetemperaturen.

Vissa udda åtgärder har också gjorts avseende ventilationen. Den nattklubb som finns i fastigheten hade tidigare en restaurang på en våning som i dag är kontor. Denna del av fastigheten hade ett eget aggregat, som numera kan köras med färre timmar per dygn eftersom aggregatet bara används kvälls- och nattetid.

Nattklubben bidrog också ett år till hög användning av stadsvatten.

– De kylde öl med stadsvatten, men den kylanläggningen har vi nu kopplat om till köldbärarsystemet.

I Fatburen finns tre FTX-system med vätskeburen värmeåtervinning. Foto: Jens Lasthein

På grund av coronapandemin, då många kontor inte användes, minskade fastighetselanvändningen, men den har ökat något sedan man installerade värmepumparna. Tre av värmepumparna jobbar mot varmvatten och tre mot värmesystemet.

Man har också installerat 563 kvadratmeter solceller som under 2021 producerade 76,3 MWh el, vilket är ungefär fem procent av den el som används för driften av huset under ett år.

Resultatet av energisparandet minskade energianvändningen med 64 procent jämfört med 2016. 2021 hade man nått 66,3 kWh/m2, år.

– Vi har satt ett mål för varje fastighet; vad vi ska göra och vad vi ska spara. Men vi lyckades ju nå målet i princip förra året. Det innebär inte att vi lutar oss tillbaka, vi fortsätter att arbeta aktivt med fastigheten och energiflöden och sätta nya mål.

Om tio år sitter inte jag på den här stolen och då undrar folk varför det här inte fungerar. Det blir en mängd underhåll.

Enligt Björn Malm är nästa stora projekt att börja styra spjällen med motorer i de vertikala ventilationskanalerna, där man hittills inte alls styrt luftströmmarna. Denna typ av åtgärd har störst effekt hos hyresgäster med varierande beläggning på sina arbetsplatser. Denna installation skulle också ge möjlighet att helt stänga schaktutgångarna om endast en hyresgäst skulle vilja ha förlängd drifttid.

– I dag ventilerar vi husets olika utrymmen lika mycket förutom konferensrum, där det finns reglersystem. Alla kontorsutrymmen har alltså konstant ventilation. Det vi gör är en enklare form av vav. Det är injusteringsspjäll som vi sätter styrmotorer på, samtidigt som vi börjar mäta koldioxiden i alla kontor. Då kan spjällen styras baserat på koldioxidnivån i vistelsezonen. Vi kan också börja använda tidkanaler och stänga av ventilationen. På kontoren stänger vi av ventilationen nattetid.

Enligt Björn Malm har hyresgästerna börjat arbeta under icke-kontorstid, vilket får stora konsekvenser med ett konstant luftflöde.

Det ska installeras ett återvinningssystem från den överskottsvärme som värmepumparna levererar. Foto: Jens Lasthein

– I och med detta system kan vi reglera ventilationsflödet för att bättre möta olika hyresgästers behov och samtidigt spara energi. Tidigare gick det att bara trycka på en knapp som startade hela ventilationsaggregatet.

All styr och övervakning är trådbundet, mycket
beroende på allt arbete med att byta batterier, enligt Björn Malm.

– Om tio år sitter inte jag på den här stolen och då undrar folk varför det här inte fungerar. Det blir en mängd underhåll.

I entreprenadavtalet med KSS Klimat & styrsystem har man kvartals­visa uppföljningsmöten, som leder till att man hela tider hittar på nya styrningar och sätt att spara energi. I dessa medverkar entreprenören KSS, energikonsulten Engi och AMF Fastigheters driftorganisation på Fatburen.

Fakta

Historiska Fatburen

  • Från 1930-talet drev Konsum en charkuterifabrik här
  • Lager fanns i kvarteret som kallades Fatburen
  • 1970 gjordes en stor ombyggnad och Europas största livsmedelsindustri bildades
  • I början av 2000-talet byggdes fastigheten om till kontor, med Skatteverket och Apoteket som de största hyresgästerna
  • Fastigheten har en yta på 56 000 kvadratmeter Atemp

Ett nytt projekt är att man ska flytta på en fettavskiljare som tidigare ägare olyckligt placerade i ett kombinerat fläkt- och kylmaskinrum för en restaurang. Kombinationen fettavskiljare och teknikrum och framför allt kylmaskinrum måste alltid undvikas, eftersom fettavskiljaren avger svavelgaser som korroderar koppar och lödningar, vilket leder till läckage av köldmedia.

Publicerad 9 februari 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.