Innovation | 31 aug 2022

Biobaserat membran för lagring av energi redo att ta nästa steg

Cellfion utvecklar ett biobaserat membran för lagring av energi som kommer spela en stor roll i omställningen till gröna energilösningar, enligt bolagets vd. Almi Invest GreenTech har nu investerat fem miljoner kronor i Cellfion. Pengarna ska gå till produktutveckling och tester tillsammans med kunder.

Biobaserat membran för lagring av energi redo att ta nästa steg
Cellfions membran är tillverkat av biomaterial från skogen, vilket gör dem både hållbara, återvinningsbara, konkurrenskraftiga i pris samt möjliggör högre prestanda. Foto: Cellfion

Möjligheten att lagra energi via olika elektrokemiska applikationer är en avgörande faktor i omställningen till en koldioxidfri ekonomi. I de flesta energilagringstekniker krävs ett membran.

Dagens kommersiella membran är ofta baserade på PFAS, som är extremt svårnedbrytbart och förväntas förbjudas i EU inom kort. Dessutom är de dyra, har låg prestanda och tappar fort i effektivitet. Det är här Cellfion kommer in i bilden med sin produkt. Deras membran är tillverkat av biomaterial från skogen, vilket gör dem både hållbara, återvinningsbara, konkurrenskraftiga i pris samt möjliggör högre prestanda.

– Vi vill se till att den gröna energiomställningen blir ännu grönare med hjälp av vårt biobaserade membran av nanocellulosa. Det är det första av sitt slag att kommersialiseras och kommer spela en stor roll i omställningen till gröna energilösningar, säger Liam Hardey, vd på Cellfion. Tack vare denna investering kan vi nu ta nästa steg i vår utveckling och på allvar börja testa vår teknologi.

Bolaget, som grundades 2021, är sprunget ur mångårig forskning vid KTH, RISE och Linköpings Universitet.

– Med vår investering i Cellfion driver vi på utvecklingen inom nya lagringstekniker, vilket möjliggör omställningen till förnybara energikällor och reducerar utsläpp av växthusgaser, säger Karin Edström, Investment Manager på Almi Invest GreenTech. Med sitt stabila biobaserade membran, som är både billigare och mer flexibelt än dagens kommersiella membran, har Cellfion ett mycket bra läge att ta sig in på marknaden.

Källa: Almi Invest Green Tech

Publicerad 31 augusti 2022

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.