Innovation | 31 aug 2022

Biobaserat membran för lagring av energi redo att ta nästa steg

Cellfion utvecklar ett biobaserat membran för lagring av energi som kommer spela en stor roll i omställningen till gröna energilösningar, enligt bolagets vd. Almi Invest GreenTech har nu investerat fem miljoner kronor i Cellfion. Pengarna ska gå till produktutveckling och tester tillsammans med kunder.

Biobaserat membran för lagring av energi redo att ta nästa steg
Cellfions membran är tillverkat av biomaterial från skogen, vilket gör dem både hållbara, återvinningsbara, konkurrenskraftiga i pris samt möjliggör högre prestanda. Foto: Cellfion

Möjligheten att lagra energi via olika elektrokemiska applikationer är en avgörande faktor i omställningen till en koldioxidfri ekonomi. I de flesta energilagringstekniker krävs ett membran.

Dagens kommersiella membran är ofta baserade på PFAS, som är extremt svårnedbrytbart och förväntas förbjudas i EU inom kort. Dessutom är de dyra, har låg prestanda och tappar fort i effektivitet. Det är här Cellfion kommer in i bilden med sin produkt. Deras membran är tillverkat av biomaterial från skogen, vilket gör dem både hållbara, återvinningsbara, konkurrenskraftiga i pris samt möjliggör högre prestanda.

– Vi vill se till att den gröna energiomställningen blir ännu grönare med hjälp av vårt biobaserade membran av nanocellulosa. Det är det första av sitt slag att kommersialiseras och kommer spela en stor roll i omställningen till gröna energilösningar, säger Liam Hardey, vd på Cellfion. Tack vare denna investering kan vi nu ta nästa steg i vår utveckling och på allvar börja testa vår teknologi.

Bolaget, som grundades 2021, är sprunget ur mångårig forskning vid KTH, RISE och Linköpings Universitet.

– Med vår investering i Cellfion driver vi på utvecklingen inom nya lagringstekniker, vilket möjliggör omställningen till förnybara energikällor och reducerar utsläpp av växthusgaser, säger Karin Edström, Investment Manager på Almi Invest GreenTech. Med sitt stabila biobaserade membran, som är både billigare och mer flexibelt än dagens kommersiella membran, har Cellfion ett mycket bra läge att ta sig in på marknaden.

Källa: Almi Invest Green Tech

Publicerad 31 augusti 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.