Inomhusklimat | 23 aug 2023

Behovsstyrd ventilation kan bli bättre

Med jämna mellanrum får man höra om behovsstyrda ventilationssystem som inte fungerar som planerat. Även myndigheterna i de nordiska länderna har varit oroade över utmaningarna med systemen. De var intresserade av att få se en sammanfattning av den nuvarande situationen, orsakerna till problemen och vilka korrigerande åtgärder som borde vidtas. Nordic Ventilation Group (NVG), en grupp nordiska ventilationsforskare tog tag i saken.

Behovsstyrd ventilation kan bli bättre
Forskarna inom Nordic Ventilation Group (NVG) anser att det är nödvändigt med förbättringar relaterade till tekniken för DCV-system. Foto: Siru Lönnqvist

NVG har nyligen publicerat en sammanfattning över vikten av behovsstyrda ventilationssystem i byggnader och behovet av att korrigera aktuella fel och brister i dessa system. Sammanfattningen som Panu Mustakallio redigerat har publicerats på Scanvacs webbsida (scanvac.eu). Dokumentet är baserat på gruppens erfarenheter och resultat från Nordic Ventilation Forum den 21 september 2022.

DCV-system behövs

Krav på betydande energibesparingar och samtida krav på ökade och optimerade ventilationsluftflöden i byggnader skapar ett uppenbart behov av behovsstyrda ventilationssystem. För närvarande används nästan 40 procent av den totala energiförbrukningen i Europa i byggnader,  ventilationen står för en betydande del av denna energiförbrukning. Enligt vetenskapliga studier kan energiförbrukningen för värme-, ventilations- och luftkonditioneringssystem minskas med 20-50 procent jämfört med konstantflödessystem. Detta påverkas starkt av hurdana användningsprofiler och utnyttjandegrader som finns i byggnaden, som varierar avsevärt i olika typ av utrymmen. För många kontorsbyggnader till exempel är den typiska utnyttjandegraden 30–40 procent.

Så fungerar DVC-system

Huvudprincipen för behovsstyrda ventilationssystemet (DCV) är att upprätthålla goda inomhusklimatförhållanden för boende i byggnader genom kontinuerlig styrning av till- och frånluftsflöden utifrån användning, föroreningsbelastning och termisk belastning.  Dessa system kallas också variabelflödessystem (VAV). Vanligtvis är även vattenbaserade värme- och kylsystem i rummen (till exempel kylbafflar, fläktkonvektorer eller strålningspaneler) kopplade till behovsstyrda ventilationssystemet.  I dessa system baserar sig luftflödet på användningen och tilläggs kyl-/värmebehovet täcks med vattenbaserade system.

Även med effektiv värmeåtervinning från ventilationens frånluft orsakar överskott av konstant ventilationsluftflöde under uppvärmningssäsongen värmeförlust

Konstantflödessystem (CAV) måste däremot dimensioneras för att klara de mest krävande situationerna med maximalt luftflöde, ventilationsfläktens energiförbrukning och energiförbrukning för kylning/uppvärmning för ventilation kan inte minskas utan behovsstyrning. Även med effektiv värmeåtervinning från ventilationens frånluft orsakar överskott av konstant ventilationsluftflöde under uppvärmningssäsongen värmeförlust och ökar både fläkt- och värmeenergiförbrukningen. Beroende på byggnadens användning och typ, och baserat på livscykelkostnadsanalys, borde man alltid överväga om DCV- eller CAV-system lämpar sig bättre för byggnaden.

Fakta

Författaren

  • Artikelförfattare: Siru Lönnqvist
  • Sysselsättning: Generalsekreterare för VVS-föreningen i Finland
  • Kontakt: siru.lonnqvist@vvsfinland.fi

Vanligtvis styrs ventilationsluftflödena i ett DCV-system utifrån schema, närvarodetektor, temperatursensor och koldioxidsensor. Tilluftsflöden i rum eller i ventilationsdonen kan varieras mellan minsta och maximala luftflöden, med stegreglering med specificerade luftflödessteg eller med på/av-reglering med forcerade/normala luftflöden. Styrning av luftflöden i DCV-system kan designas för enskilda rum, zoner eller specifika moduler i öppna områden som kontorslandskap.

Ytterligare frånluft från köksfläkten bör balanseras ordentligt genom att kontrollera tilluftsflödet i systemet

DCV-system i flerbostadshus kan styra ventilationsluftflöden på lägenhetsnivå. Detta görs vanligtvis genom att byta till lågt luftflöde när lägenheten är tom och ha forcerat luftflödesläge när köksfläkten används. Ytterligare frånluft från köksfläkten bör balanseras ordentligt genom att kontrollera tilluftsflödet i systemet. I små lägenheter kan detta göras genom att låna luftflöden från andra lägenheter, men balanseringen av luftflöden bör göras noggrant när flera lägenheter forcerar ventilationen samtidigt.

De tre vanligaste sätten att upprätthålla luftflödesbalansen är att balansera till- och frånluftsflödena på rumsnivå eller att hålla konstant frånluftsflöde i rummet, och när tilluftsflödet forceras får rummet övertryck och forcerade luftflöde avlägsnas centrerat. De tredje sättet är att endast installera tilluftsdon i rum och överföra frånluft till centraliserade frånluftsdon.

DCV-system kan delas in i tryckoberoende och tryckberoende system, beroende på reglering av luftflöden.

Tryckoberoende system kräver reglerspjäll/-enheter med variabel luftvolym på alla platser i ventilationskanalsystemet där luftflödet mäts och styrs till önskad nivå. Detta kräver VAV-spjäll före alla till- och frånluftsdon för den mest flexibla DCV-systemlösningen. Tryckoberoende system kan användas för både till- och frånluftskanaler.  Det kompenserar för variationerna i det statiska trycket i kanalsystemet.

Artikelförfattaren Siru Lönnqvist är generalsekreterare för VVS-föreningen i Finland. Foto: Rehwa

Tryckberoende system använder konstanta statiska tryckspjäll (CSP) för att justera kanalzonen till önskad nivå. CSP-spjäll inkluderar vanligtvis mätning av luftflöde och statiskt tryck från den specifika platsen för kanalzonen.

Kanalzonen måste utformas för att upprätthålla en konstant statisk trycknivå, genom att använda den statiska återförstärkningsprincipen efter rumsgrenar. Detta kräver låga lufthastigheter på 3–4 m/s med maximalt luftflöde och samma huvudzonskanalstorlek i hela zonens kanalsystem. Tryckberoende system kan användas för tilluftskanalsystem.

Ytterligare VAV-spjäll med luftflödesmätningar behövs inte före alla tilluftsdon. Aktiva tilluftsdon kan användas för att justera ventilationsluftflöden i rummen. Dessa luftdon har ett konstant spridnngsmönster med olika luftflöden, vilket minskar risken för drag.

DCV-system är komplexa, de behöver mer kunskap och innehåller fler sensorer och ställdon än ventilationssystem med konstant luftflöde.

Luftbehandlingsaggregat i byggnader med DCV-system använder tryckreglering av tillufts- och frånluftsfläktar till önskad trycknivå i kanalsystemet. Frekvensomriktare används för att reglera fläkthastigheten för att undvika övertrycksförluster och för att balansera till- och frånluftsflöden. Det kan finnas en fläkthastighetsoptimeringsfunktion där öppningen av spjällen kan hållas så öppen som möjligt för att minska energiförbrukningen på fläkten.

Problem med DCV-system

Då man samlade ihop erfarenheter av behovsstyrda ventilationssystem visade sammanfattningen att mångfalden av problem i DCV-system motiverar behovet av att förbättra systemens funktion.

DCV-system är komplexa, de behöver mer kunskap och innehåller fler sensorer och ställdon än ventilationssystem med konstant luftflöde. Det finns inte tillräckligt med kunskap och färdigheter hos underhållspersonal för att hantera dessa system.

Det verkar att problem finns i alla skeden av byggprocessen: planering, installation, idrifttagning och drift.

Planering

Från planeringen lyftes fram bland annat att dimensionerna på kanalerna var för små och asymmetriska för korrekt DCV-systemdrift. Ventilationsluftflödesområdet från minimum till maximum är vanligtvis mycket stort (1:8) i kommersiella och offentliga byggnader, vilket orsakade problem för mät- och reglering för DCV-systemdesign och drift.

Tilluftsdonens dimensionering var inte korrekt utförd för alla VAV-förhållanden, vilket orsakade drag. Systemdokumentationen var inte tillräcklig, automationsdokument var generella standardscheman utan byggnadsspecifika styrstrategier och börvärdesdata. Luftflödet med medium ventilation i rummet specificerades inte i planeringsdokumenten. Kontrollsekvensen för DCV-systemet med vattenbaserad kylning dokumenterades inte (luft- eller vattenkylning först).

DCV-system kan delas in i tryckoberoende och tryckberoende system, beroende på reglering av luftflöden. Foto: Siru Lönnqvist

Underdimensionerade luftbehandlingsaggregat och underskattat tryckfall i kanalsystem är underliggande problem när inte föreskrivet luftflöde uppnås.

Luftflödet i rummet  kan vara för lågt på grund av underdimensionerade VAV-enheter eller luftdon. Ljudproblem har rapporterats pga. system utan zonspjäll. Obalans (tryckskillnad mellan rummen) på grund av till- och frånluft som täcker olika zoner, utan luftöverföring. Instabil drift på grund av för lågt flöde över VAV-enhet. Vid Vmin flöde tappar traditionella VAV-spjäll sin mätförmåga på grund av att differentialtrycket blir obefintligt över mätflänsen.

Installation

Installationen verkar inte heller alltid lyckas. Reglerspjäll och styrsensorer var installerade på fel ställen och VAV-spjäll installerades platser där de var svåra att underhålla. Det förekom problem med VAV-spjäll som indikerade fel luftflöde på grund av felaktig installation, avsaknad av raksträcka före spjäll etc.

Vissa kablar var inte alls anslutna, tryckslangen till mätflänsen kunde sitta löst eller annars  felaktigt installerat. Ventilationsluftflödet i rummet var för litet eller för högt på grund av fel placerade CO2-sensorer.

Bullerproblem i tryckstyrda system på grund av dålig placering av tryckuttag eller på grund av att VAV-enheten var placerad för nära kanalens t-gren. Polaritetsfel i VAV-system (24V AC-fältbuss ansluten till VAV-enheter med olika polariteter).

Driftsättning

I många fall gjordes idrifttagningen av DCV-systemet inte korrekt. Föreskriva luftflöden uppmättes inte. Vid kontroll av Vmin, Vmedel, Vmax flöden i rummet var Vmedel och Vmax  flödena i fel ordning. Förhållandet mellan tillufts- och frånluftsflöde var inte i balans.

Börvärdet för rumstemperaturen var för lågt, vilket ledde till kontinuerlig onödig kylning med maximalt luftflöde. Fel k-faktor för VAV orsakade fel flöde. För litet ventilationsluftflöde i rummet på grund av för lågt tryckbörvärde i kanalen. För litet eller för högt luftflöde i rummet på grund av CO2-sensorn (signalfel, fel kalibrering eller svarstid) eller på grund av felaktigt programmerade Vmin och Vmax vid VAV-enhet.

Ljudproblem i tryckreglerade system på grund av för högt tryckbörvärde. Adresseringsfel i VAV-systemstyrenheter (VAV-enhet som styrs av sensorn är placerad i ett annat rum än tilluftsdonet). Anslutningar till fastighetssystem var inte heller alltid korrekt och tydligt utförda.

Drift

Under drifttiden framkom många problem. Fastighetsförvaltningen visste inte hur man använder automationssystem och förstod inte den övergripande verksamheten.

Dokumentation för ventilations- och automationsplaneringen var i många fall inte tillgänglig. Ställdon hade fastnat.  VAV-enheten rapporterar 0 m3/h på grund av smutsig VAV-flödeskorsning eller trasig tryckgivare, mätslangarna till VAV-spjällen blev igensatta av damm  och spjällen tappade förmåga att mäta luftflödet.

Underdimensionerade luftbehandlingsaggregat och underskattat tryckfall i kanalsystem är underliggande problem när inte föreskrivet luftflöde uppnås.

VAV-enheten indikerade 0 m3/h på grund av överdimensionerade VAV-spjäll och mättrycket blev för lågt för flödesmätning. Obalans mellan rum på grund av smutsigt VAV-luftflöde i frånluftskanalen och instabil drift på grund av smutsig VAV-mätkors. För litet luftflöde i rummet på grund av att VAV-enheten stoppades på grund av bussfel.

Bullerproblem i tryckstyrda system på grund av att trycksensorn skadats och obalans (tryckskillnad mellan rum) på grund av nolltrycksfel i tryckgivare på grund av tryck/elektrisk spik. Mekaniskt fel med VAV-spjällbladets funktion eller lös öppningsplatta i fel läge.

En forskningsstudie av 8 byggnader med DCV-system avslöjade att DCV-systemet i endast en byggnad fungerade som planerat.

Förbättringsförslag

Vad borde man då göra för att förbättra situationen. Baserat på Nordic Ventilation Forums presentationer och diskussioner föreslår forskarna åtgärder. Utbildningen av planerare, entreprenörer och underhållspersonal bör förbättras.

Ventilationskontroller borde övervägas även i andra nordiska länder, med särskilt fokus på inspektion av DCV-systemets drift.

Korrekt utförd planering behövs med fokus på krav och uppdaterade och fastighetsspecifika dokument. Idrifttagningstester innan byggnaden tas i bruk. Bättre idrifttagnings- och underhållsprocesser/kontrakt. Väl utformad användning av BMS för kontinuerlig övervakning. Uppskattning och förbättrad motivation hos underhållspersonal. Regelbundna inspektioner.

NVG anser det även nödvändigt med förbättringar relaterade till tekniken för DCV-system. Man lyfter fram att det behövs stort och tillförlitligt mätområde för luftflöden i VAV-mätenheter, smarta och robusta styrsystem, samt användning av IoT för att övervaka inomhusklimatförhållanden och systemdrift.

Vad kan vi lära oss av andra?

En viktig fråga som togs upp under Nordic Ventilation Forum var erfarenheterna från Sverige med obligatorisk ventilationskontroll och betydligt färre rapporterade problem med DCV-system.

Ventilationskontroller borde övervägas även i andra nordiska länder, med särskilt fokus på inspektion av DCV-systemets drift.

En annan viktig aspekt som presenterades var från Norge, där ett grundligt idrifttagningstestförfarande utvecklades för DCV-systemet och testades i praktiken framgångsrikt. Huvudskillnaden till idrifttagningen av ventilationssystemet med konstanta luftflöden, inklusive test av endast ett driftläge, var att testa alla driftlägen för DCV-systemet och överväga olika styrzoner parallellt.

Text och foto: Siru Lönnqvist

Publicerad 23 augusti 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.