Energioptimering | 7 dec 2023

Bättre inomhusklimat och mindre energianvändning med optimerad drift

Genom att arbeta systematiskt med att optimera driften i sina fastigheter har Familjebostäder i Stockholm minskat sin energianvändning med tio procent. Som grädde på moset har hyresgästerna även fått bättre inomhusklimat och fastighetsbolaget får färre felanmälningar.

Bättre inomhusklimat och mindre energianvändning med optimerad drift
Petter Eneslätt, Göran Örming och Caroline Blomberg Ottosson är del av teamet som minskat energiförbrukningen. Foto: Familjebostäder

Förbättringsarbetet kallas internt för ”noggrann drift”. Det systematiska utvecklingsarbetet har pågått i snart tre år. En helhetssyn på allt från fungerande värmepumpar till injusteringar av värmesystem för att få en mer jämn inomhustemperatur samt ett starkt teamwork med drifttekniker och övriga medarbetare ligger bakom framgångarna.

Att kunna minska energianvändningen tio procent i en byggnad är inte så svårt, men att göra det i 1 000 byggnader samtidigt är en stor utmaning

Allt har skett inom de befintliga systemen utan ombyggnationer.

– Ett av Familjebostäders viktigaste mål är att minska vår energiförbrukning. 10 procent på tre år är en milstolpe. Det visar att noggrannhet och systematik ger resultat. Kommande år ska vi pressa ner förbrukningen ytterligare, vilket kommer att ställa höga krav på att fortsätta utveckla driften av våra fastigheter, säger Joakim Lundberg, fastighetschef.

I oktober nåddes målet att ha minskat förbrukningen med 10 procent sedan oktober 2020 – från 113 kWh/kvm till 101, enligt Stockholms stads energistatistiksystem.

– Att kunna minska energianvändningen tio procent i en byggnad är inte så svårt, men att göra det i 1 000 byggnader samtidigt är en stor utmaning med logistik och samplanering. Vi har gått ifrån att vara inne och justera i enstaka fastigheter och lägenheter till att mer systematiskt styra helheten, säger Petter Eneslätt, gruppchef för driftteknik.

Fakta

Exempel på åtgärder som har genomförts

  • Identifiering och analys av fastigheter med hög energiförbrukning
  • Byte av 6 300 termostater i allmänna utrymmen
  • Sänkning av pumpstopp
  • Översyn av ventilation i 550 lokaler
  • Åtgärder på tekniska system och värmepumpar
  • Analys och förbättringsåtgärder på frånluftsfläktar
  • Optimering av radiatorkurvor
  • Injustering värmesystem
  • Byte av styrventiler för fjärrvärme
  • Montage av 22 000 termostater och 2 300 temperaturgivare i lägenheter

Källa: Familjebostäder

Publicerad 7 december 2023

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.