BYGGPROJEKT | 27 sep 2017

Bafflar och VAV spar ett helt våningsplan

Bafflar och VAV spar ett helt våningsplan
The Point i Hyllie blir en spektakulär byggnad vid sista stationen före Öresundsbron. Illustration: Annehem

Inte lika hög som Turning Torso, men The Point kommer med sina 110 meter att synas väl. Klimatiseringen sker med bafflar och VAV, vilket spar ett våningsplan i yta.

The Point blir sannerligen ett nytt landmärke Malmö, alldeles intill den sista järnvägsstationen före Öresundsbron. När byggnaden är klar kommer den att innehålla 20 000 kvadratmeter uthyrningsbar kontorsyta.

För att göra det ytterligare komplicerat har vi valt en kombination av VAV och vätskeburet system

Egentligen är det ett helt komplex som inleddes med att det byggds två kontorshus på 5 respektive 7 våningar. Därefter uppfördes det 18 våningar höga hotellet – Quality Hotel View.

Nu pågår alltså arbetet med den 29 våningar höga kontorsbyggnaden, som väl mer kommer att föra tankarna till ett utropstecken än en punkt…

Att bygga på höjden skapar en mängd problem att för vvs. Lösningen för skyskrapan i Hyllie var att bygga två hus – på varandra.

– Det finns installationer i källaren och på plan 3 och 4, men hela plan 16 är en installationsvåning, som försörjer både uppåt och neråt, förklarar Martin Thelin, distriktschef och vice vd för fastighetsbolaget Annehem.

– På det här viset får vi också de översta och därmed finaste våningen fri från installationer och kan hyra ut den.

Byggnaden kommer att försörjas med fjärrvärme och fjärrkyla, som bärs fram till kyl- och värmebafflar. Därmed behövs det inga radiatorer.

– Fasaden vi har valt håller mycket hög kvalité. Fönstren klarar både kyla och solinstrålning och därför ska det inte bli något kallras. Vi har provat samma system på hotellet och är lugna med det, säger Martin Thelin.

– Dessutom är det inte behov av värme som är problemet på kontor, utan kylbehovet.

En fördel med att använda ett vätskeburet system för värme och kyla är att kanalisationen inte behöver vara lika omfattande, som om man använde ett VAV-system för luftburen kyla.

– Faktum är att vi vinner ett helt våningsplan, tack vare det valet. För att göra det ytterligare komplicerat har vi valt en kombination av VAV och vätskeburet system. Tilluften kyls och avfuktas för att minska risken för kondensering i bafflarna. Dessutom har vi valt bafflar med variabelt flöde för att ytterligare optimera energianvändningen i byggnaden, förklarar Martin Thelin.

Brandskyddet och flexibiliteten för hyresgästerna är två parametrar som påverkat installationerna i stor utsträckning.

Två trapphus med hissar finns i ändarna av den höga, men också breda byggnaden. På våning 16 finns en förbindelse mellan trapphusen, så att det blir flera möjliga utrymningsvägar. I vardera trapphuset finns en räddningshiss, som har batteridrift vid elavbrott.

– Den här lösningen är vald för att vi ska kunna ha flexibla ytor på alla våningsplan, utan att det finns utrymningsvägar som går genom andra hyresgästers lokaler, berättar Martin Thelin.

I våras togs det första spadtaget och den första gästen flyttar in i slutet av 2019.

Maria Åslund

Publicerad 27 september 2017

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.