Badhuset som blev nytt hotell
Hotell Fritiden – det blir resultatet om man sammanför ett slitet badhus från början av 1960-talet med en entreprenör som vill ge sig in i hotellbranschen. I slutet av maj öppnar Ystads nya hotell.
Hotellägaren Martin Jönsson, PMJ Fastigheter, berättar.
– Nu blev det så att jag numera har två hotell. Strax efter att jag skickat in vårt förslag till markanvisningstävlingen för badhuset lades hotell Continental här i Ystad ut till försäljning. Eftersom jag var osäker på markanvisningen köpte jag det hotellet. Sedan vann vårt förslag. Men det gör inget. Hotellen ligger nära varandra och bildar nu en sammanhållen hotell- och kongressanläggning.
Till det yttre är det inte helt lätt att känna igen det gamla badhuset. Det utgör lågdelen i det nya byggnadskomplexet, som försetts med en sju våningar hög tillbyggnad, som innehåller 71 hotellrum. Högst upp finns givetvis en skybar, där man har utsikt över hela Ystad och havet.
Ystadsbor lär nog dock kunna bli lätt nostalgiska när de kommer in i den äldre delen. De antikvariska myndigheterna krävde att vissa delar skulle bevaras, till exempel entrén med den svängda biljettluckan.
– Där kommer vi att ha ingången till kongressdelen och den gamla biljettkiosken, med teakdetaljer, blir jättefin som mottagningscenter, förklarar Martin Jönsson.
– För övrigt har vi bevarat många andra saker också, till exempel mosaiken på väggen i simhallen. Till och med hopptornen får bli kvar. Där kan man kanske ha en DJ på ett event. Likaså behåller vi läktarna som blir sittplatser för mötesdeltagarna och under hopptornen anläggs en bar.
Ovanpå den gamla bassängen blir det restaurang och via en trappa nås bassängbottnen, där restaurangen kan ordna aktiviteter av olika slag. Badhuset var sedan tidigare anslutet till fjärrvärme, men efter ombyggnaden kommer den endast att användas som spets. Den huvudsakliga försörjningen av komfortkyla och värme kommer istället från bergvärmepumpar, som är kopplade mot tio borrhål.
– Överskottsvärmen från kylproduktionen används i första hand till att producera varmvatten. För ett hotell, som på sommaren har ett stort behov av både kyla och varmvatten, är det en utmärkt kombination, konstaterar Marie Löfdahl, försäljningschef på Malmberg Borrning AB.
– Resterande överskottsvärme distribueras till energibrunnarna, för att sedan kunna nyttjas på vintern.
Värmen distribueras med kyloch värmebafflar i den nya delen, medan den gamla värms med radiatorer. Ventilationen sköts av fyra FTXaggregat.
– Hela huset har ett övergripande styrsystem för ett effektivt energiflöde, berättar Martin Jönsson.
Text: Maria Åslund