REPORTAGE | 9 dec 2015

Bäddat för upplevelser i nya gallerian

Bäddat för upplevelser i nya gallerian

Tusentals LED-lampor lyser upp decembermörkret i nya jättegallerian Mall of Scandinavia norr om Stockholm. Rätt inomhusklimat uppnås med hjälp av några av marknadens största luftbehandlingsaggregat.

 

Magnus Forshällen, Lilith Khachatryan, Sten Heidmark och Pontus Ringaby i Mall of Scandinavia. Foto Jens Lasthein

 

MoS

 

Ljusmönster i taket över huvudentrén, skapade av tusentals LED-lampor, är bland det första som möter den pendeltågsresande besökaren till nya jättegallerian Mall of Scandinavia norr om Stockholm. Efter några steg över gångbron från Solna station kommer man till det så kallade Stjärntorget – med gallerians huvudentré och ingång till de nya kontorshusen ovanpå.

Gallerian, som med 101 000 kvadratmeter shopping blir Skandinaviens största, invigdes i november i lagom tid till julhandeln. I gallerian, som av entreprenörerna kallas Mos, finns cirka 230 butiker och drygt tjugo restauranger och kaféer. Här inryms även Sveriges största bio-dom (Imax) med 600 platser. Inkilade i gallerians ena yttersida, längs Evenemangsgatan, står flera bostadsrättshus.

– Det är som en liten stad där man kan bo, handla, träna, lämna sina barn till barnpassning, gå på bio med mera. Allt finns i ett köpcentrum idag, säger Lilit Khachatryan, teknisk chef hos galleriaägaren Unibail-Rodamco.

 

Vi vandrar en bit in i den nästan 500 meter långa byggnaden och ner för brandtrapporna till den ena av de två stora undercentralerna. Den är uppdelad i en värme- och en kylsida med inkommande fjärrvärme respektive fjärrkyla. Varje sida har en liten huvudpump för låglastperioderna och två större, röda pumpar som tar hand om resten.

– Vårt sikte har hela tiden varit att systemet ska vara enkelt att sköta. Det är till exempel bara ett enda kylsystem som försörjer halva huset. Det finns inga undergrupper, utan kylan förs rakt ut för att försörja de stora förbrukarna som är ventilationsaggregaten, säger Magnus Forshällen, biträdande uppdragsansvarig hos installationskonsulten Incoord.

Trots den långa skandinaviska vintersäsongen blir det en hel del kylbehov i en galleria där verksamheter och människor avger mycket värme. Kylningen i Mall of Scandinavia sker främst via ventilationen. Möjlighet finns för näringsidkarna att köpa till extra kyla, men hittills har få valt att göra det. Maxkapaciteten är cirka 50 watt per kvadratmeter och genom att variera luftflödet håller sig inomhustemperaturen runt 22 ºC i butikerna. Så länge utomhustemperaturen ligger under 15 ºC får systemet in frikyla.

 

Det övergripande styrsystemet håller koll på alla temperaturer och koldioxidhalter och styr mängden luft som blåses in i butikerna. I restaurangerna är det i stället matprocessen som styr. Alla spiskåpor måste ha det luftflöde som krävs när maten lagas, och spjällen öppnas med hjälp av temperaturgivare i frånluften.

Undercentralens värmesida försörjer ventilationsaggregat, radiatorer och golvvärmesystem med vattenburen värme från roterande växlare och fjärrvärme. För restaurangerna finns värmebatterier.

– Men vi var på väg att skippa dem på grund av kravet om att blåsa in 15 ºC i lokalerna. Tack vare de roterande växlarna blev det enligt beräkningen nästan inget som behövde värmas. Men vi satte ändå in batterierna för att täcka upp om det skulle bli obalans mellan mängden frånluft och behovet av tilluft, berättar Sten Heidmark, uppdragsansvarig hos Incoord.

 

Från nedersta planet ser man tre våningar upp i en stor rundad öppning genom våningsplanen. I taket högst upp hänger en böljande skog av långa lamprör som tillsammans rymmer flera tusen små LED-ljuspunkter. Rören skiftar i färg – från gult till grönt, blått och rosa. Förutom hela färgfält kan lamporna också styras att visa olika former och figurer.

– Allt på taket har förändrats och fläktrummet har blivit större och centraliserat. Det har ökat i yta från cirka 5 000 till 10 000 kvadratmeter, säger Magnus Forshällen.

När det digra arbetet nu är gjort är han nöjd med resultatet. Biografens fläktrum ligger på våningen ovanför, så att kanalerna blir optimalt korta. På så vis hålls lufthastigheten så låg som möjligt och man undviker att ljud fångas upp från någon annan lokal på vägen.

 

Uteluftsflödet till butikerna är max 456 kubikmeter per sekund, och inte oväntat ordnas det av några av de största aggregat som finns på marknaden. Flera av dessa enorma FTX-aggregat står i ett 250 meter långt fläktrum med dubbel takhöjd.

Väldigt mycket är gigantiskt i Mall of Scandinavia och även om ledordet för installatörerna har varit ”make it simple” så kommer man inte ifrån att det är en komplex byggnad.

– Här har varit en projektering utan dess like. På installationssidan har det många gånger varit ett krig om kubikmetrarna, säger Magnus Forshällen som också berättar att projektet skämtsamt bytte namn från Mos till rotmoset för 1,5 år sedan när de stora ändringsarbetena satte igång.

 

Text Marie Granmar, publicerad i Energi & Miljö nr 12/2015, sid 14-19.

 

Detta är en kortad version av ett längre reportage. Hela artikeln kan du läsa i pappersutgåvan av Energi & Miljö eller genom att logga in här (inloggning för medlemmar i EMTF och prenumeranter på Energi & Miljö).

Fakta

FAKTA: Mall of Scandinavia

Skandinaviens största galleria med 230 butiker, drygt 20 restauranger och egen filmstad. Här finns också Sveriges största bio-dom (Imax) och en utställningslokal för elbilar.

 • Yta: 101 000 kvadratmeter butik- och restaurangyta. Totalt cirka 290 000 kvm, inklusive teknikutrymmen och garage. 190 000 kvm Atemp.
 • Ventilation: Sammanlagt 80 luftbehandlingsaggregat som tillsammans hanterar maximalt 807 kubikmeter uteluft per sekund.
 • Värme: Två undercentraler om tillsammans knappt tio megawatt. Förväntat uttag av fjärrvärme är cirka 6,5 gigawattimmar per år.
 • Kyla: Två undercentraler om tillsammans drygt tio megawatt. Förväntat uttag av fjärrkyla är cirka fem gigawattimmar per år.
 • Kostnad: Drygt sex miljarder kronor
 • Byggherre: Unibail-Rodamco
 • Arkitekter: Wingårds och BAU
 • Byggentreprenör: Peab Sverige
 • Energikonsult: Incoord
 • Projekteringsledare installationer: Injector Management
 • VVS-entreprenörer: luft – Venair, rör – TKI/Sandbäckens rör

  FAKTA: Gröna avtal Hela gallerian ska uppfylla miljöcertifieringen Breeam Excellent och dess krav för materialval, energianvändning (32 procent lägre än BBR-kraven), koldioxidutsläpp med mera. I det ingår så kallat ”Breeam in use” som innebär uppföljning 24 månader efter driftsättningen av exempelvis hur engagerade hyresgästerna är. Fastigheten har också så kallade Green Bond-avtal, vilket medför att revisorer kollar siffrorna som redovisats i förväg.

Publicerad 9 december 2015

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.