Solenergi | 21 jun

Axfood satsar stort på solceller

Axfoods mål är att driftsätta minst 40 solcellsanläggningar senast 2025. Sedan tidigare har företaget Sveriges största takbaserade solcellsanläggning på det nya lagret i Bålsta och en stor solcellsanläggning på det nya frukt- och gröntlagret i Landskrona. I samarbete med Alight byggs nu även Sveriges största markbaserade solcellspark i Hallstavik.

Axfood satsar stort på solceller
Axfood fortsätter satsa vidare på solenergi och bygger nu Sveriges största landbaserade solcellspark. Foto: Axfood

Solcellsparken i Hallstavik är tillståndsgiven och kommer att omfatta cirka 92 000 solpaneler på en area på 71 hektar, motsvarande 101 fotbollsplaner. Den totala installerade kapaciteten kommer att ge en effekt på cirka 63 GWh, vilket motsvarar den genomsnittliga årliga elförbrukningen för drygt 12 600 normalstora villor. Planerad driftstart för solcellsparken är våren 2024.

– Samtidigt som vi har siktet inställt på att fortsätta att minska vår miljöpåverkan vill vi bidra till att öka mängden förnyelsebar el på marknaden. Därför har vi på kort tid presenterat tre större satsningar på solcellsanläggningar, säger Klas Balkow, Axfoods vd och koncernchef.

Klas Balkow och Åsa Domeij, Axfood. Foto: Gustav Kaiser

Axfood och leverantören Alight samarbetar genom ett så kallat PPA-avtal (Power Purchase Agreement) där Alight äger, bygger, installerar och sköter driften av anläggningen, medan Axfood åtar sig att köpa motsvarande mängd grön el som produceras under minst tolv år. Satsningen på solcellsparken i Hallstavik görs i stället för den tidigare planerade solcellsparken i Skåne, vars tillståndsprocess dragit ut på tiden. En av fördelarna med parken i Hallstavik är att den anläggs på lågt värderad jordbruksmark.

– Tillgång till mer förnybar el på marknaden är avgörande för den gröna omställningen och Sveriges möjligheter att leverera mot klimatmålen, säger Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef.

För att bevara och förbättra den biologiska mångfalden och livsmiljön för lokala arter, har en plan tagits fram för den plats där solcellsparken ska byggas. Några åtgärder som ingår i planen är plantering av ängsväxter samt skapande av sandbäddar för solitärbin och faunadepåer.

Källa: Axfood

Publicerad 21 juni 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.