Energidelning | 3 apr

Avgörande besked för beskattning av lokal energidelning

De solcellsanläggningar som fastighetsägare ska installera på sina fastigheter i Tamarinden ska anses som enskilda installationer och den elenergi som delas ska inte beskattas. Örebro kommun har nu fått besked från Skatterättsnämnden - ett beslut som blir avgörande för hållbar stadsutveckling.

Avgörande besked för beskattning av lokal energidelning
Fastighetsägarna i Tamarinden får bygga separata solcellsanläggningar på sina egna fastigheter och sedan koppla ihop dem med varandra, utan att beskattas för energidelningen. Detta enligt beslut i Skatterättsnämnden. Bild: Örebro kommun

I januari beslutade Energimarknadsinspektionen att det planerade delningsnätet i kvarteret Tamarinden får byggas och ägas av fastighetsägarna själva. Förra vecka kom desssutom det efterlängtade beskedet från Skatterättsnämnden om att elen i lokala nätverk får delas skattefritt. Det innebär att fastighetsägarna i Tamarinden får bygga separata solcellsanläggningar på sina egna fastigheter och sedan koppla ihop dem med varandra, utan att beskattas för energidelningen.

Beskedet är ett viktigt steg för att förverkliga visionen om lokalt producerad elenergi som kan delas skattefritt och är en framgång för Örebro och hela Sverige, där nu fler kan följa efter.

Beskeden  banar väg för att bygga lokala energisystem på ett nytt sätt och kommer förändra sättet att bygga moderna stadsdelar.

– Skattefri energidelning är en förutsättning för att kunna genomföra energidelningen i Tamarinden. Det är en seger för oss alla, som hjälper oss att klara framtidens klimatutmaningar och bidrar till en hållbar elförsörjning i en klimatsmart stad, säger Jan Johansson, projektledare för energi och hållbart byggande på Örebro kommun.

De aktörer som tillsammans bygger Tamarinden har tidigare överklagat ett beslut från Skatteverket. Myndighetens tolkning av lagen om skatt på energi var att ihopkopplade solcellsanläggningar mellan olika fastighetsägare ska betraktas som en gemensam anläggning och därför beskattas. Skatterättsnämnden menar nu att solcellsanläggningar som är anslutna till ett IKN-nät ska ses som separata enheter och tolkar därmed lagen på ett nytt sätt.

Fakta

Tamarinden

  • Tamarinden är en hållbar stadsdel där människor kan mötas och husen delar energi på ett sätt som aldrig gjorts tidigare.
  • Det är ett nära samarbete mellan Örebro kommun och ÖrebroBostäder samt byggaktörerna CMRF Tamarinden PropCo, Peab Bostäder, Magnolia, Tornet och den lokala energidistributören E.ON.
  • Elnätet ska ägas gemensamt som en gemensamhetsanläggning i en samfällighetsförening som hanterar drift och underhåll av nätet. Den el som inte förbrukas inom den egna fastigheten överförs via det lokala elnätet för att förbrukas av de andra fastigheterna.
  • Det innebär att elnätet avlastas och bidrar till att minska den kapacitetsbrist som råder både lokalt och nationellt.

– Beskeden från Skatterättsnämnden och Energimarknadsinspektionen är systemförändrande och banar väg för att bygga lokala energisystem på ett nytt sätt och kommer förändra sättet att bygga moderna stadsdelar. Vi är mitt uppe i en kursändring och i framtiden kommer vi se på besluten som avgörande delar av den energiomställning som nu pågår, säger Jonas Tannerstad, chef el- och automation på ÖrebroBostäder.

Källa: Örebro kommun

Publicerad 3 april 2024

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.