BADHUS | 18 apr 2016

Äventyrsbad nytt nav i Umeå

Nya badhuset Navet i Umeå kommer att ligga centralt i staden och blir enligt arkitekten ”en lykta som lyser upp det norrländska mörkret”.

Stora glasrutor mot gatan kommer att göra delar av Umeås nya badhus synliga för förbipasserande. I simhallen byggs en 50-metersbassäng med åskådarläktare och en varmare multibassäng för exempelvis rehabiliteringsträning. I upplevelsedelen byggs vattenrutschkanor, vågbassäng, strömkanal, bubbelpool, klättervägg och en extra djup hoppbassäng.

Huset, som ritats av Link Arkitektur och blir runt 12 000 kvadratmeter stort, får också en relaxavdelning med ångbastu och en speciell massagedusch kallad ”Karibian mist” i källaren. Badanläggningen kommer även att inrymma ett stort gym och ett kafé.

– Till de största installationsutmaningarna hör arbetet med fuktsäkerhet, eftersom det alltid blir stort ångtryck i en sådan här byggnad, säger Peter Norrman, projektchef hos Bravida.

Exempelvis byggs ångbastun i form av en kupol med innertak välvt som en stjärnhimmel. Stjärnorna skapas med hjälp av fiberoptik i taket som måste gå genom tätskikten.

Installationer som ska hjälpa till att hålla energinotan nere är ventilation med inbyggd värmeväxling, avfuktning och värmepumpar som kramar energi ur den fuktiga inomhusluften. Duschvattenvärmeväxlare bidrar också till återvinningen av energi. En stor andel LED-lampor kommer att användas för belysningen som får avancerad styrning via KNX (förkortning för Konnex, en ISO-standard för hem- och fastighetsautomation).

Ett mål för kommunen är att badhuset ska drivas på ett så miljöanpassat sätt som möjligt, och byggnaden har certifierats enligt Miljöbyggnad Silver. Användningen av klor ska också hållas på en låg nivå, vilket uppnås med hjälp av UV-rening av vattnet. Badhuset kommer att ha egen klortillverkning, för att undvika transporter av klor genom centrala Umeå.

Att det nya badhuset placeras centralt är ett medvetet val – det ska vara enkelt att ta sig dit utan bil. Många lokalbussar stannar i närheten och inom gångavstånd finns tågstation och busstation för regionala bussar. Samtidigt byggs ett parkeringsgarage i två plan högst upp i det nya huset. Det har en separat hyresgäst och ska avlasta övriga staden där många parkeringsplatser tagits bort på senare tid.

I samband med att det nya upplevelsebadet byggs kommer kommunens cirka 45 år gamla badhus i stadsdelen Haga att avvecklas. Det kommer troligen att rivas eftersom det inte lever upp till moderna tekniska krav. Hösten 2016 är det tänkt att nya Navet ska öppna för allmänheten.

Marie Granmar, ur Energi & Miljö nr 1-2/2016 sid 21.

Fakta

Badhuset Navet

Upplevelsebadet Navet byggs just nu i centrala Umeå och beräknas vara klart vid halvårsskiftet 2016 och öppna för allmänheten under hösten.

Total kostnad för projektering och bygge blir cirka 400 miljoner kronor. Driftkostnaden för badet beräknas till mellan 22 och 25 miljoner kronor per år.

Publicerad 18 april 2016

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.