Åtta år med första plusenergihuset
Denna artikel är från nedlagda tidningen Energimagasinet.

Sveriges första plusenergihus byggdes för åtta år sedan i Åkarp. Konstruktören och ägaren Karin Adalberth är nöjd med boendet, men ser möjlighet till förbättringar.
Villa Åkarp producerar mer energi än vad huset konsumerar, räknat i sålda och köpta kilowattimmar.
Jag är besviken på den korta livslängden hos flera av de elektroniska komponenterna.
–Energibudgeten blev ungefär som vi tänkt oss, säger Karin Adalberth.
–I genomsnitt har solcellerna producerat 4 200 kWh el per år, medan huset behöver 2 600 kWh till belysning, hushållsmaskiner, pumpar och fläktar.
– Men behovet av el finns ju även när solen inte skiner. Därför måste vi ibland ”köpa tillbaka” el som vi sålt vid en annan tidpunkt.
Familjen köper dessutom bränslepellets som motsvarar cirka 1 200 kWh per år och på taket sitter även en solfångare som bidrar med cirka 1 800 kWh till värme och varmvatten.
Även om huset producerar ett nettoöverskott går det inte att tjäna några pengar på att sälja el. Prisskillnaden mellan köpt och såld el är fortfarande för stor.
– Idealet hade varit om man kunnat kvitta såld och köpt el, kilowattimme för kilowattimme, att elmätaren snurrat baklänges när huset är nettoproducent, säger Karin Adalberth.
Grundidén med Villa Åkarp är att värmeförlusterna kan hållas extremt låga. Isoleringen i väggar och tak är över en halv meter tjock. Värmen från ventilationsluften och avloppsvattnet tas tillvara och återvinns i värmeväxlare. Det kräver mycket elektronik i styr- och reglersystemen.
– Jag är besviken på den korta livslängden hos flera av de elektroniska komponenterna, säger Karin Adalberth. Växelriktaren till solcellerna höll till exempel bara i sex år innan vi fick byta ut den.
Sedan huset byggdes för snarat åtta år sedan har tekniken utvecklats på vissa områden. Om huset byggts idag skulle Karin Adalberth kanske valt några andra detaljer i husets utrustning.
– Det jag brukar nämna är att vi skulle ha installerat separata värmeväxlare för bland annat avloppsvattnet från duschen. Värmeväxlaren för ventilationsluften har däremot varit en av de komponenter som haft snabbast återbetalningstid.
Karin Adalberth har även bytt cirkulationspump till radiatorkretsen. Det har kommit ut nya och effektivare pumpar på marknaden sedan huset byggdes.
– Den gamla cirkulationspumpen drog 77 W medan nya pumpar med samma funktion klarar sig på mellan 10 och 20 W. Räknat på årsbasis sparar vi 440 kWh, vilket motsvarar en sjättedel av husets totala elförbrukning.
Temperaturen i elementen är aldrig varmare än 30 grader. När inte den värmen räcker eldar familjen Adalberth i sin pelletskamin för att hålla behaglig rumstemperatur.
– Jag tror att framtidens vanliga bostäder kan bli näst intill självförsörjande på energi och att investeringarna betalar sig genom lägre energikostnader, avslutar hon.
Fakta
Karin Adalberths energispartips:
Vill du bo mer hållbart men känner dig inte redo för ett plusenergihus? Vi bad Karin om hennes bästa tips.
* Köp TV och hushållsmaskiner med tanke på vad som är mest energieffektivt. Jämför vilken som drar minst kWh, fast den uppgiften inte alltid är så lätt att hitta.
* Försök att göra huset så tätt som möjligt, till exempel genom att isolera vinden. Men tänk på risken för att det bildas fukt. Det måste finnas ett bra system för ventilation.