Energi | 3 maj 2022

Återvunnen ånga driver ny saltanläggning

Genom ett nytt industriellt samarbete mellan E.ON och Ragnsells blir ångan från E.ON:s kraftvärmeanläggning blir till bränsle i miljöföretaget Ragn-Sells anläggning för saltåtervinning på Högbytorp, nordväst om Stockholm.

Återvunnen ånga driver ny saltanläggning
"E.ONs ångleveranser till Ragn-Sells är ett utmärkt exempel på hur industriella samarbeten kan öka den cirkulära återvinningen och minska påverkan på miljö och klimat," säger Per-Anders Tauson, chef för E.ONs fjärrvärmeverksamhet - här tillsammans med Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox, efter avtalets tecknande på måndagen. Foto: Ragn-Sells

En av miljöföretaget Ragn-Sells största behandlingsanläggningar står granne med E.ON:s nybyggda kraftvärmeanläggning, Högbytorp, som producerar lokal fjärrvärme och elektricitet till boende i Upplands-Bro kommun.

Ragn-Sells förser E.ON med bränsle till kraftvärmeanläggningen och tar samtidigt hand om de närmare 50 000 ton botten- och flygaskor som blir kvar efter förbränningen. Asktransporterna sker via särskilt byggda transportsystem som kraftigt minskat behovet av stora lastbilstransporter av aska.

Nu är ytterligare ett samarbete klart. E.ON ska förse Ragn-Sells saltutvinningsanläggning, som just nu byggs, med ånga.

– Att vi nu också kan leverera ånga till Ragn-Sells är ytterligare ett utmärkt exempel på vad vi kan göra tillsammans för att öka den cirkulära återvinningen och minska påverkan på miljö och klimat, säger Per-Anders Tauson, chef för E.ONs fjärrvärmeverksamhet.

En särskild ångledning mellan anläggningarna på dryga 500 meter ska byggas och en del av den byggs ovanpå det redan befintliga transportsystem som finns på plats. Den första ångleveransen sker under sommaren 2022.

Att nu utöka vårt samarbete med E.ON och återföra ytterligare en resurs i form av ånga i kretsloppet är ett exempel på hur vi kan vara med och bidra till den cirkulära omställningen

– Om vi menar allvar med att skapa ett hållbart samhälle behöver vi använda de resurser vi redan har, om och om igen, så många gånger det är möjligt, säger Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox.

I avtalet är ångleveranserna dimensionerade för motsvarande sju megawatt (MW) vilket är mer än den nya saltanläggningens behov men möjliggör även ångleveranser till Ragn-Sells framtida planer på anläggningen.

Källa: E.ON

Publicerad 3 maj 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.