Återvunnen ånga driver ny saltanläggning
Genom ett nytt industriellt samarbete mellan E.ON och Ragnsells blir ångan från E.ON:s kraftvärmeanläggning blir till bränsle i miljöföretaget Ragn-Sells anläggning för saltåtervinning på Högbytorp, nordväst om Stockholm.
En av miljöföretaget Ragn-Sells största behandlingsanläggningar står granne med E.ON:s nybyggda kraftvärmeanläggning, Högbytorp, som producerar lokal fjärrvärme och elektricitet till boende i Upplands-Bro kommun.
Ragn-Sells förser E.ON med bränsle till kraftvärmeanläggningen och tar samtidigt hand om de närmare 50 000 ton botten- och flygaskor som blir kvar efter förbränningen. Asktransporterna sker via särskilt byggda transportsystem som kraftigt minskat behovet av stora lastbilstransporter av aska.
Nu är ytterligare ett samarbete klart. E.ON ska förse Ragn-Sells saltutvinningsanläggning, som just nu byggs, med ånga.
– Att vi nu också kan leverera ånga till Ragn-Sells är ytterligare ett utmärkt exempel på vad vi kan göra tillsammans för att öka den cirkulära återvinningen och minska påverkan på miljö och klimat, säger Per-Anders Tauson, chef för E.ONs fjärrvärmeverksamhet.
En särskild ångledning mellan anläggningarna på dryga 500 meter ska byggas och en del av den byggs ovanpå det redan befintliga transportsystem som finns på plats. Den första ångleveransen sker under sommaren 2022.
Att nu utöka vårt samarbete med E.ON och återföra ytterligare en resurs i form av ånga i kretsloppet är ett exempel på hur vi kan vara med och bidra till den cirkulära omställningen
– Om vi menar allvar med att skapa ett hållbart samhälle behöver vi använda de resurser vi redan har, om och om igen, så många gånger det är möjligt, säger Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox.
I avtalet är ångleveranserna dimensionerade för motsvarande sju megawatt (MW) vilket är mer än den nya saltanläggningens behov men möjliggör även ångleveranser till Ragn-Sells framtida planer på anläggningen.
Källa: E.ON