Arbetsmiljöverket undersökte arbetsmiljön i bygg- och installationsföretag

Hos fyra av tio fungerar det bra. Men majoriteten bedriver inget förebyggande arbetsmiljöarbete. Det visar resultatet av de drygt 1 100 inspektioner av små byggföretag, som Arbetsmiljöverket genomfört i hela landet.

 

– Jag är övertygad om att våra besök inneburit en väckarklocka inte bara för dem som inspekterats, kommenterar Mikael Sjöberg, verkets generaldirektör. Också de 10 000-tal företag inom branschen som ”bara” nåtts av vår information har fått sig en tankeställare. Flera av företagarna, framgick det, kom igång med arbetsmiljöarbetet i samband med att vi aviserade vårt besök.Inspektionerna ingår i en återkommande årlig EU-kampanj, vars främsta syfte är att informera och uppmärksamma en viktigt arbetsmiljöfråga. Årets tema är riskbedömning, som utgör själva grunden för arbetsplatsernas förebyggande arbete mot ohälsa och olycksfall. Riskerna ska bedömas och åtgärdas, så att alla vet hur man ska kunna utföra arbetet säkert. Speciellt viktigt är det att göra återkommande riskbedömningar, innan man övergår till ny utrustning och nya arbetssätt eller börjar jobba på nya objekt.

Flest antal besök gjordes inom elinstallationsbranschen följt av företag inom vvs, måleri,  ventilation, glas, golvläggning och snickeri.  Företagen har mellan 3-50 anställda. Skillnaderna mellan de olika specialiteterna är små. 
 
700 av de 1 150 företagen fick krav att åtgärda sina brister. 450 företag fick inga krav alls.

Av den senaste arbetsmiljöundersökningen framgår att endast en tredjedel av den typ av byggfirmor som ingått i tillsynsinsatsen har ett förebyggande arbetsmiljöarbete.

– Resultatet idag visar, att det inte är så svårt att komma igång. En större andel har uppenbarligen redan gjort det, säger Mikael Sjöberg. Inom bygg är det extra viktigt med säkerheten – att genom riskbedömningar tänka efter före. Inget kan väl vara viktigare, än att man kan komma hem från jobbet i samma skick som när man åkte dit på morgonen. Alldeles för många skadas i onödiga olyckor.

Inom bygg anmäldes år 2007 ca 3 400 arbetsolyckor och drygt 1 000 arbetssjukdomar. 16 personer omkom i arbetsplatsolycka.

Källa: Arbetsmiljöverket

Publicerad 29 oktober 2008

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.