Solceller | 17 apr

Arbetsmiljöverket agerar mot montering av solceller utan korrekt fallskydd

Arbetsmiljöverket ar förbjudit Sesol AB att utföra byggnads- och anläggningsarbeten med fallrisker på två meter eller mer utan korrekt fallskydd. Förbudet förenas samtidigt med ett vite på 2 miljoner kronor. Fall från höjd är den vanligaste olycksrisken vid solcellsmontage på tak.

Arbetsmiljöverket agerar mot montering av solceller utan korrekt fallskydd
Arbetsmiljöverket har agerat mot bristande fallskydd för solcellsmontörer. Foto: Arbetsmiljöverket

I takt med den kraftigt ökade efterfrågan på solceller har solcellsmontörerna blivit fler och antalet olyckor har ökat. Fall från höjd är den vanligaste olycksrisken vid solcellsmontage på tak.

– Det är ett riskfyllt arbete och det är vanligt att fallskyddet brister, vilket kan leda till att någon skadar sig. Vi har inspekterat flera av Sesols arbetsplatser och sett samma typ av brister. Därför förbjuder vi Sesol AB att utföra byggnads- och anläggningsarbeten med fallrisker på två meter eller mer utan korrekt fallskydd, säger Mattias Hedengren, regionchef på Arbetsmiljöverket.

Med tanke på en ökad efterfrågan på solenergi är solcellsmontering en växande bransch och vi ser samma arbetsmiljörisker vid flertalet arbetsplatser

Det saknas kunskap om åtgärder mot fallrisker och förebyggande arbetsmiljöarbete både hos företag och deras medarbetare men även hos byggherrarna som många gånger är privatpersoner. Antalet olyckor har ökat även om det är svårt att läsa ut exakta antal eftersom solpanelsmontering inte noteras separat i arbetsskadestatistiken.

– Det är allvarliga brister eftersom risken är påtaglig för att de som utför arbete på hög höjd utan nödvändigt fallskydd och utrustning kan råka riktigt illa ut. Ingen ska riskera att skadas eller i värsta fall dö av sitt arbete. Med tanke på en ökad efterfrågan på solenergi är solcellsmontering en växande bransch och vi ser samma arbetsmiljörisker vid flertalet arbetsplatser, säger Mattias Hedengren.

Han efterlyser nu ökade kunskaper om förebyggande arbetsmiljöarbete och fallskydd inom branschen, för att arbetet ska utföras på ett säkert och ergonomiskt riktigt sätt.

Förbudet träder i kraft 22 april 2024 och förenas med ett vite på 2 miljoner kronor per tillfälle som Sesol AB bryter mot förbudet.

Källa: Arbetsmiljöverket

Publicerad 17 april 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.