Arbetsmiljöverket agerar mot montering av solceller utan korrekt fallskydd
Arbetsmiljöverket ar förbjudit Sesol AB att utföra byggnads- och anläggningsarbeten med fallrisker på två meter eller mer utan korrekt fallskydd. Förbudet förenas samtidigt med ett vite på 2 miljoner kronor. Fall från höjd är den vanligaste olycksrisken vid solcellsmontage på tak.
I takt med den kraftigt ökade efterfrågan på solceller har solcellsmontörerna blivit fler och antalet olyckor har ökat. Fall från höjd är den vanligaste olycksrisken vid solcellsmontage på tak.
– Det är ett riskfyllt arbete och det är vanligt att fallskyddet brister, vilket kan leda till att någon skadar sig. Vi har inspekterat flera av Sesols arbetsplatser och sett samma typ av brister. Därför förbjuder vi Sesol AB att utföra byggnads- och anläggningsarbeten med fallrisker på två meter eller mer utan korrekt fallskydd, säger Mattias Hedengren, regionchef på Arbetsmiljöverket.
Med tanke på en ökad efterfrågan på solenergi är solcellsmontering en växande bransch och vi ser samma arbetsmiljörisker vid flertalet arbetsplatser
Det saknas kunskap om åtgärder mot fallrisker och förebyggande arbetsmiljöarbete både hos företag och deras medarbetare men även hos byggherrarna som många gånger är privatpersoner. Antalet olyckor har ökat även om det är svårt att läsa ut exakta antal eftersom solpanelsmontering inte noteras separat i arbetsskadestatistiken.
– Det är allvarliga brister eftersom risken är påtaglig för att de som utför arbete på hög höjd utan nödvändigt fallskydd och utrustning kan råka riktigt illa ut. Ingen ska riskera att skadas eller i värsta fall dö av sitt arbete. Med tanke på en ökad efterfrågan på solenergi är solcellsmontering en växande bransch och vi ser samma arbetsmiljörisker vid flertalet arbetsplatser, säger Mattias Hedengren.
Han efterlyser nu ökade kunskaper om förebyggande arbetsmiljöarbete och fallskydd inom branschen, för att arbetet ska utföras på ett säkert och ergonomiskt riktigt sätt.
Förbudet träder i kraft 22 april 2024 och förenas med ett vite på 2 miljoner kronor per tillfälle som Sesol AB bryter mot förbudet.
Källa: Arbetsmiljöverket