Belysning | 28 jun

Anpassad belysning – efter hur personerna i rummet andas

Hur kan sensorer som känner av andning användas för att skapa bättre och mer energieffektiv belysning i både hem och offentlig miljö? Det ska forskare vid Tekniska högskolan i Jönköping ta reda på.

Anpassad belysning – efter hur personerna i rummet andas
Ljuslaboratoriet vid Jönköpings Tekniska Högskola. Foto: Jönköpings tekniska högskola
Ratnakala Sithravel
Postdoktor vid Jönköpings Tekniska Högskola.

– Andningen är tätt sammankopplad med hur du mår. Om du är lugn och avslappnad har du ett helt annat andningsmönster än om du är stressad eller upprörd. Till skillnad från traditionella närvarosensorer är den här typen av sensorer mer personliga. En traditionell sensor känner av ett levande objekt. Med de här sensorerna vill vi kunna relatera till en persons, eller en grupps, fysiska och psykiska tillstånd – för att skapa den ljusmiljö som är mest gynnsam, förklarar postdoktor RatnaKala Sithravel vid Tekniska Högskolan i Jönköping,  som kommer att leda det nya projektet Pulse. Med projektet vill forskarna ge nya perspektiv på ljusstyrning.

Ur energieffektivitetssynpunkt skulle sensor som känner av andning kunna vara mer energieffektiva i alla typer av miljöer

– Befintliga sensorsystem tar sin utgångspunkt i externa faktorer och förinställda nivåer som vi i efterhand kan tycka till om. Men vad skulle hända om belysningen anpassas efter hur dem som befinner sig i rummet mår och känner sig? I det här projektet vill vi undersöka möjligheten att med hjälp av sensorer som känner av andningen, anpassa belysningen efter individernas behov i realtid, fortsätter RatnaKala Sithravel.

Forskningsresultaten skulle kunna få sin praktiska tillämpning i både offentlig miljö och hemmiljö. I ett klassrum kan sensor som känner av andning känna om eleverna är stressade eller har låga energinivåer och anpassa belysningen efter detta. I hemmiljö kan sensorer och belysning användas för liknande syften, menar forskarteamet.

– Ur energieffektivitetssynpunkt skulle sensor som känner av andning kunna vara mer energieffektiva i alla typer av miljöer, menar RatnaKala Sithravel.

Källa: Bertil & Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik

Publicerad 28 juni 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.