Anpassad belysning – efter hur personerna i rummet andas
Hur kan sensorer som känner av andning användas för att skapa bättre och mer energieffektiv belysning i både hem och offentlig miljö? Det ska forskare vid Tekniska högskolan i Jönköping ta reda på.
– Andningen är tätt sammankopplad med hur du mår. Om du är lugn och avslappnad har du ett helt annat andningsmönster än om du är stressad eller upprörd. Till skillnad från traditionella närvarosensorer är den här typen av sensorer mer personliga. En traditionell sensor känner av ett levande objekt. Med de här sensorerna vill vi kunna relatera till en persons, eller en grupps, fysiska och psykiska tillstånd – för att skapa den ljusmiljö som är mest gynnsam, förklarar postdoktor RatnaKala Sithravel vid Tekniska Högskolan i Jönköping, som kommer att leda det nya projektet Pulse. Med projektet vill forskarna ge nya perspektiv på ljusstyrning.
Ur energieffektivitetssynpunkt skulle sensor som känner av andning kunna vara mer energieffektiva i alla typer av miljöer
– Befintliga sensorsystem tar sin utgångspunkt i externa faktorer och förinställda nivåer som vi i efterhand kan tycka till om. Men vad skulle hända om belysningen anpassas efter hur dem som befinner sig i rummet mår och känner sig? I det här projektet vill vi undersöka möjligheten att med hjälp av sensorer som känner av andningen, anpassa belysningen efter individernas behov i realtid, fortsätter RatnaKala Sithravel.
Forskningsresultaten skulle kunna få sin praktiska tillämpning i både offentlig miljö och hemmiljö. I ett klassrum kan sensor som känner av andning känna om eleverna är stressade eller har låga energinivåer och anpassa belysningen efter detta. I hemmiljö kan sensorer och belysning användas för liknande syften, menar forskarteamet.
– Ur energieffektivitetssynpunkt skulle sensor som känner av andning kunna vara mer energieffektiva i alla typer av miljöer, menar RatnaKala Sithravel.
Källa: Bertil & Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik