Solel | 16 jun 2023

Ännu mer solenergi på universitetet

Fastighetsbolaget Akademiska hus har under de senaste åren genomfört en stor satsning på att utnyttja Örebro universitets många tak för att få el till lokalerna. Nu installeras en ny solcellsanläggning på universitetsbibliotekets tak och den totala mängdenförnybar solel vid Örebro universitet nu uppgår till 1,1 miljoner kWh per år.

Ännu mer solenergi på universitetet
Akademiska hus fortsätter sin solcellssatsning och installerar nu en ny anläggning på universitetsbibliotekets tak i Örebro. Foto: EAS Angelica Liljenroth

Som ett led i att minska mängden levererad energi och istället satsa på förnybara energikällor har Akademiska Hus i samarbete med Örebro universitet försett campusområdet med solceller i olika etapper sedan 2008. Först ut var Bilbergska huset följt av Teknikhuset, Långhuset, Gymnastikhuset, Prismahuset och Kårhuset. Nu har turen kommit till Universitetsbiblioteket, där en ny anläggning med en produktionskapacitet på strax över 230 000 kWh/år precis har driftsatts. Sammanlagt rör det sig om en yta om 5 600 m2 som nu täcks av solpaneler och en investering om 14 miljoner kronor.

Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet. Foto: Örebro universitet

– Det är mycket glädjande. Tidigare var våra stora tak bara outnyttjade och osynliga ytor. Nu gör de i stället nytta och producerar egen el till våra lokaler, säger Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet.

Tillsammans beräknas de sju anläggningarna producera 1,1 miljoner kWh miljövänlig solenergi per år.

Energin kommer att användas inom Akademiska Hus byggnader på campusområdet och som ett av få campus i Sverige kommer solcellsanläggningarna dessutom att under soliga sommarmånader producera mer elenergi än vad Örebro universitet förbrukar. Överskottet kommer inledningsvis att säljas till en energileverantör, men Akademiska Hus undersöker olika möjligheter för att i framtiden kunna nyttja även den energin inom campusområdet.

– Vi följer utvecklingen inom energilagring löpande, bland annat i samarbete med studenter och forskare. Det känns fantastiskt att så många tak på Campus Örebro nu har solceller och att vi har lyckats skapa ett energipositivt campus räknat över året. Satsningen är ett kvitto på att vi lägger stor kraft på att nå en mer hållbar energiförsörjning och att vi tillsammans med Örebro universitet bidrar till ett fossilfritt samhälle, säger Erik Florman, hållbarhetschef på Akademiska Hus.

Investeringen i solceller vid Örebro universitet är en av flera liknande satsningar på campus runt om i landet. I dagsläget har Akademiska Hus 129 anläggningar i sitt nationella fastighetsbestånd som årligen producerar 9,5 miljoner kWh hållbar elenergi till svenska lärosäten. Det gör Akademiska Hus till det fastighetsbolag i landet med flest solcellsanläggningar.

Till och med år 2024 planerar bolaget att ta ytterligare krafttag genom att installera fler anläggningar som, när de står klara, bidrar till att Akademiska Hus totala mängd solel beräknas uppgå till drygt 13,5 miljoner kWh per år.

 

Källa: Örebro universitet

Publicerad 16 juni 2023

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.