Ängelholms nya badhus ska nå Miljöbyggnad silver

Ängelholms nya badhus ska nå Miljöbyggnad silver

Hösten 2016 ska Ängelholms nya badhus stå färdigt. Här ska det bli en stor bassäng, vattenpolo, vattenrutschbanor, lekbad, spa och gym med utsikt över Rönneån, för att ta några exempel. Värmeåtervinningen ur gråvattnet i det nya badhuset ska ske med ny teknik, som ska förebygga underhållsproblem.

Badhusets byggherre är fastighetsbolaget Kunskapsporten, som även ska driva badverksamheten i minst 30 år, enligt avtal med kommunen. Chob_Awlark_Badhus_View04

Vi vill ha bra energifönster med 0,7 i u-värde, eftersom vi ska hålla 30 grader inomhus. Normalt ger det risk för kondens på utsidan, men vi utnyttjar fasadens lutning. Glasen blir mindre exponerade mot himlen, vilket gör att vi får små eller inga problem med kondens

Kunskapsportens tekniska chef Staffan Nordén konstaterar att alla detaljer inte är spikade ännu, men han berättar gärna om utmaningar och troliga lösningar. En sådan följer med arkitekternas val att ha utåtlutande fasader (fönstrets överdel lutar utåt i förhållande till nederdelen): -Vi vill ha bra energifönster med 0,7 i u-värde, eftersom vi ska hålla 30 grader inomhu . Normalt ger det risk för kondens på utsidan, men vi utnyttjar fasadens lutning. Glasen blir mindre exponerade mot himlen, vilket gör att vi får små eller inga problem med kondens, säger Staffan Nordén.

Under planeringen har frågan väckts om energiåtervinning ur gråvatten från duscharna: -Värmeåtervinning var inte planerad ursprungligen, så det har vi lagt till. Vi har fått skilja på avloppen från toa och dusch. Staffan Nordén är medveten om risken att installationen beckar igen av gråvattnet. Tidigare erfarenheter pekar på risken för en underhållstung installation, men samtidigt har det skett en utveckling: -Några problem med värmeåtervinningen har det inte varit, däremot har rör beckat igen. Vi har hittat en leverantör, som verkar ha kommit ett steg längre. Deras nya teknik verkar tagit fasta på tidigare underhållsproblem. Vi räknar med att det ska fungera bra i drift, vi tycker de har övertygande argument.

Inför projekteringen ville man avstå från kylmaskiner, men tvingades till slut ändå inkludera sådana. -Vi räknade med att överskottsvärmen kunde tas upp av bassängvattnet. Men efter mer noggrann beräkning visade det sig tveksamt. Så vi väljer att ha en kylmaskin för att säkra inomhuskomforten. Vi har också ett gym i badhuset som alstrar mycket värme, så vi vågar inte ta risken att vara utan kyla, förklarar Staffan Nordén.

Kunskapsporten siktar på uppfylla ”Miljöbyggnad silver”. Någon certifiering ska dock inte sökas, då badhus inte har någon klass i detta miljösystem. -Vi gör det för oss själva. Eftersom vi ska äga och förvalta badhuset, vill vi ha en byggnad som är långsiktigt bra både ekonomiskt och driftmässigt.

Björn Åslund, Energi & Miljö nr 5-6 2015 sidan 24

Publicerad 24 maj 2015

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.