Allvarliga fel och brister – är det så vi ska ha det?

Alla fastigheter jag besöker – och det är många! – har mer eller mindre allvarliga fel och brister. Alla de personer som jag träffar som jobbar med fastigheter – och det är många! – berättar för mig om hur dessa fel och brister påverkar dem i deras vardag. Oavsett om man jobbar direkt med hyresgästerna eller längre bak i organisationen, påkallar dessa fel och brister väldigt mycket kraft och resurser. Det leder även till höga kostnader och missbelåtna kunder, och ger dessutom onödigt stort avtryck i miljön.
Hade dessa missförhållanden visat sig inom vilken som helst annan bransch, ja, då hade man utlyst katastroftillstånd och satt till alla resurser för att analysera orsaken och ta fram en handlingsplan. Men så jobbar man inte i fastighetsbranschen. Nej då, man sitter luuugnt tillbakalutad i stolen i förvissningen om att alla hus alltid haft fel och därför har man inga som helst planer på att förändra den ordningen.
Inom vilken som helst annan bransch hade man utlyst katastroftillstånd och satt till alla resurser för att analysera orsaken och ta fram en handlingsplan.
Att hitta fel och brister är enkelt och metoder för att åtgärda dem finns redan utarbetade. Och det ekonomiska utfallet är bättre än för någon annan investering. Men ännu har ingen kunnat berätta för mig vad det är man väntar på. Fastighetsägaren sitter på en oslipad diamant som med en förvånansvärt liten insats kan förvandlas till en oskattbar ädelsten. Om jag suttit i styrelsen för något fastighetsbolag skulle jag illa kvickt föra upp denna fråga överst på dagordningen.
Tjejer och killar – svenskar och invandrare – sök er till vvs- och energibranschen!
Det råder redan nu stor brist på tekniker och hantverkare i vårt segment, och behovet kommer att mångdubblas kommande år. Samtidigt hårdnar konkurrensen om ungdomarna – det är deras marknad och det finns mycket spännande för dem att välja på. Mycket behöver därför utvecklas för att locka nästa generation att söka sig till vår bransch.
Gammal teknik behöver ersättas av rationella arbetsmetoder för att möta ökade krav på effektivitet och arbetsmiljö. Prefabricerade lösningar utförda i bra miljö inomhus kan med hjälp av ny teknik ersätta många av de arbetsmoment som i dag sker på bygget. Hantverkaren ute på plats kan via elektroniska mätinstrument och digital överföring måttbeställa anpassade och sammanfogade byggdelar som kort därefter levereras på plats. Lite som att beställa en pizza med hemkörning i stället för att själv tillaga den i köket.
Byggarbetsplatsen kan i större utsträckning täckas med skydd mot väder och vind. Att jobba på ackord och byta om, duscha och äta i manskapsbaracker eller jobba med farliga kaprondeller och gängade rör med klet och linade skarvar hör forntiden till. Det är med all rätt inget som tilltalar yngre personer. Kort sagt, det finns en stor potential till förbättringar och det krävs ett aktivt arbete och en inbjudande atmosfär för att på kort tid vända skutan.
När jag efter gymnasiet på 1970-talet kom ut som elektriker på mitt första bygge var barackerna invändigt tapetserade med stora nakenbilder på tjejer. Att röka inne samtidigt som kompisarna åt mat i plåtburkar och att dricka sprit på jobbet på fredagarna, det var helt normalt. En vinter fick räcka för mig innan jag återvände till skolbänken och jag lovade mig själv – aldrig mer ett bygge. Dagens generation har lyckligtvis betydligt större förväntningar och även de vänder såklart på klacken om vi inte anpassar oss till deras krav.
Willy Ociansson
Willy’s Cleantech i Karlstad