Allt färre små avlopp åtgärdas
Andelen kommuner som åtgärdar sina små avlopp minskar sedan flera år tillbaka. Nu är det dags för kommunerna att ta ett större ansvar menar Aktionsgruppen Små Avlopp. Sedan 2015 har andelen åtgärdade avlopp dock sjunkit från cirka 3,2 procent till att 2023 landa på endast cirka 1,9 procent.
Aktionsgrupp Små Avlopp är ett samarbete mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna. Ett branschinitiativ som sedan 2006 genomför kommunundersökningen för att verka för en bättre vattenmiljö och hälsa genom ökad åtgärdstakt av Sveriges små avlopp.
– Vi släpar på en avloppsskuld som kan leda till förorenat dricksvatten, säger Caroline Harrå, hos VVS-Fabrikanterna.
Sveriges kommuner behöver arbeta mer aktivt med att åtgärda små avlopp som är uttjänta för att undvika skador på miljön. På knappt tio år har antalet åtgärdade avlopp dock sjunkit från cirka 3,2 procent till endast 1,9 procent år 2023.
– Nu måste vi tillsammans vända utvecklingen och nå upp till målet på minst fem procent, som krävs för att hålla beståndet av små avlopp i gott skick, säger Eva Ingverud, miljö- och hållbarhetsansvarig hos Maskinentreprenörerna.
– Det är inte på något sätt omöjligt att nå dit men vi måste arbeta tillsammans för att lyckas.
Eftersatta små avlopp är en potentiell miljöfara med risk för förorenat dricksvatten, nedsmutsade vattendrag, sjöar och hav. Detta kan leda till övergödning och smittspridning om det inte åtgärdas i tid.
Källa: Aktionsgrupp Små avlopp