Energispar | 12 sep 2017

”Alla åtgärder har ett bäst-före-datum”

Denna artikel är från nedlagda tidningen Energimagasinet.

”Alla åtgärder har ett bäst-före-datum”

I över tjugofem år har Mikael Nutsos arbetet med energieffektivisering av Locums stora fastighetsbestånd. Är han klar då? Nej, effektiviseringen är en pågående process som följer utvecklingen av hur lokalerna nyttjas, hur organisationen förändras och tekniken utvecklas.

ett kvartssekel har Mikael Nutsos med stor framgång lett arbetet med energieffektivisering inom Locum, som är Stockholms läns landstings fastighetsbolag med över två miljoner kvadrat­meter lokalyta, främst lokaler för vård. I ett samtal om hans erfarenheter framträder främst tre uttalanden:

• Energideklarationer har blivit skrivbordsprodukter.

• De obligatoriska ventilationskontrollerna är så fulla av felkällor att det är tveksamt om de gör någon nytta.

• Många insatser för energieffektivisering har ett bäst-före-datum.

Om en biltillverkare skulle hålla samma låga kvalitet så skulle de gå omkull på en gång.

Det var Mikael Nutsos och hans rådgivare som utarbetade konceptet för energideklarationer i samband med det så kallade Negawattprojektet, som på 1990-talet lyckads minska åtgången av värmeenergi i Huddinge sjukhus från 375 till 132 kWh/m2.

Negawattprojektet var ett skarpt redskap för att kartlägga och mäta energiförhållanden hos alla byggnadstekniska installationer, att föreslå förbättringsåtgärder och sedan följa upp utfallet.

Nu menar Mikael Nutsos att de energi­deklarationer som idag utförs mest är en stelnad administrativ rutin utan relevanta underlag från energikartläggningar värda namnet. Beställarna är då inte längre motiverade att använda deklarationerna i ett progressivt förändringsarbete.

Ny teknik, personalomsättning och förändringar i användningen av lokaler gör att energieffektivisering har begränsad livslängd, enligt Mikael Nutsos.

Ventilationen står för en mycket stor andel av ett sjukhus energianvändning, både värmeenergi och elenergi. Exempelvis lyckades Negawattprojektet minska energianvändning på Huddinge sjukhus med 29,5 GWh/år värme, 5,6 GWh/år el och 129 MWh/år kyla.

De största besparingarna gjordes genom radikala ombyggnader av ventilationssystemet där bland annat fler än tusen fläktar helt enkelt kunde skrotas. Vinster gjordes också genom att återställa funktionen i igensatta värmeväxlarbatterier.

När det sedan kom till ”finliret” där luftflödena skulle justeras in stötte Mikael Nutsos och hans medarbetare på stora svårigheter att få till rätt luftflöden. De upptäckte bland annat att tillverkarnas uppgifter om hur stora flöden deras don gav stämde dåligt med verkligheten, att olika fabrikat på mätinstrument gav skilda värden och att injusteringsspjäll inte gav samma flöden från ena gången till den andra.

I ett försök att höja den tekniska nivån byggde Locum, i samarbete med SP, ett laboratorium för att mäta olika dons egenskaper. Utredningen visade på avvikelser mellan angivet flöde och uppmätt flöde på mellan -20% och +40%. Rapporten om de usla donen slog ner som en bomb i branschen 2006.

– Så småningom fick vi en bra dialog och de ledande tillverkarna lovade att de skulle förbättra sina produkter inom två år.

Men enligt Mikael Nutsos har det just inte blivit någon ändring under de elva år som gått.

– Snarare tvärtom. Tillverkarna gör allt fler typer av don, men de är främst menade att vara designade, att se bra ut. Kvaliteten har inte blivit bättre.

– Vi få betala flera tusen för en produkt som stäng taget bara består av lite pressad plåt, men det finns ingen spårbarhet på produkten, inget batchnummer. Om en biltillverkare skulle hålla samma låga kvalitet så skulle de gå omkull på en gång. Och de här donen ska sitta där i 25-30 år och bli uppmätta vart tredje år.

Mikael Nutsos menar att det är si och så även med kompetensen på den personal som utför injusteringar och ventilationskontroller. Eftersom i princip varje förändring i en punkt i ventilationssystemet förändrar flödet i varje annan punkt, så krävs det att en injustering utförs med kännedom och systemets struktur och genom tillämpning av proportionalitetsprincipen.

Inte ens instrumenten för att mäta flöden var att lita på. Olika instrument gav mycket olika mätresultat.

– OVK är en viktig myndighetsbesiktning, men min erfarenhet som rådgivare utanför Locum är att nyttan ofta uteblir till följd av dåliga upphandlingar av OVK och efterföljande åtgärder. Bristen på intresse för att vara noggrann i mätningarna vid OVK och injusteringar kan döda hela meningen med OVK-föreskriften, konstaterar Mikael Nutsos och tillägger att en OVK för en större byggnad kan kosta kring en miljon kronor att utföra.

Mikael Nutsos menar att åtgärder för att effektivisera energianvändningen har begränsad livslängd, de har ett bäst-före-datum. Därför kan man inte slå sig till ro även om man tycker sig ha tagit itu med alla upptänkliga aspekter av energianvändningen. Nutsos pekar ut tre förklaringar till detta:

• att åtgärder hänger ihop med individer, som lämnar företaget efter i medeltal fyra till sex år

• att användningen av lokaler förändras över tid.

• att tekniken förändras allt snabbare.

– Mycket av organisationens kunnande om effektiv energianvändning är knutet till individer, som så småningom lämnar företaget och de duktigaste rör sig mest, säger Mikael Nutsos.

– Det är en utmaning för företagsledningen att behålla och utveckla kompetensen i företaget. Det är också viktigt att noga dokumentera alla åtgärder som genomförs.

Locum genomför renoveringar och ombyggnader av sina lokaler för runt två miljarder kronor per år och därvid ändras ofta lokalernas användning. I en operationssal krävs det extrema 18 luftomsättningar per timme och luften ska vara höggradigt filtrerad och naturligtvis rätt tempererad med tillsats av värme eller kyla beroende på omständigheterna. Andra lokaler i sjukhus och vårdinrättningar ställer andra krav och effektivitetstänkandet måste finnas med i varje skede av en ombyggnation.

– Jag skulle säga att flertalet av alla lokaler för kommersiell eller offentlig verksamhet med tiden får ändrad verksamhet och därmed nya förutsättningar för energianvändningen. Det gäller även bostäder, om än i mindre grad, säger Mikael Nutsos.

Den snabba tekniska utvecklingen måste det också tas hänsyn till när gamla landvinningar på energiområdet ska tas till vara.

– Den medicinska tekniken uppgraderas från en generation till en annan på fem till åtta år. Styr- och reglerteknik höll sig tidigare modern i femton år, men nu är livslängden bara hälften så lång, säger Mikael Nutsos.

– Och det går knappt att missa en VVS-mässa i Frankfurt utan att tappa greppet. 

Text: Jan Lothigius Foto: Jann Lipka

Fakta

Mikael Nutsos

Ålder: 57 år

Yrke: VVS- och energispecialist på Locum AB.

Bor: Tullinge

Född och uppvuxen: Larisa i Grekland.

Utbildning: Elmaskiningenjör och automations­ingenjör.

Karriär: Sju år på Ericsson AB och 25 år på Locum AB.

Pris: Stora Energipriset från IVA 2004 för genomförandet av Negawattprojektet på samtliga sjukhus i Stockholms landsting och för sina prestationer på Huddinge sjukhus.

Senaste internationella insats: Teknisk revisor under fyra år inom EU-projektet STREAMER.

Senast lästa bok: How God Changes Your Brain, A. Newberg.

Mikael Nutsos tips:

1. Spara inte energi genom att leverera mindre värme, mindre luftväxling, mindre kyla mindre ljus, utan optimera i stället alla energikrävande processer och se till att bibehålla den levererade nyttan.

2. Vårda företagets kompetens på energiområdet genom att erbjuda nyckelpersoner utvecklingsvägar inom företaget.

3. Anlita bara ventilationstekniker som förstår vad proportionalitets­metoden för injustering innebär och 
som strikt håller sig till den.

Publicerad 12 september 2017

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.