Aktuellt projekt: Nytt hotell öppnar Sundsvalls centrum
Sundsvalls nya hotell – Clarion – får 270 rum och har en ambition att öppna stadskärnan mot norra åsidan.
Egentligen ligger tomten bara några hundra meter från Stora torget, men området Norrmalm har ändå varit som en annan värld, än den pampiga stenstad som träpatronerna lät bygga efter branden 1888.
Hotellet:
Arkitekt Krook
& Tjäder
• 270 rum
• Fyra sviter på 50–65 kvm
• Konferenslokaler och en bankettsal på 400 kvm
• Spa- & fitnessavdelning
På 60-talet revs Norrmalms slummiga träkåksbebyggelse och ersattes av stora parkeringsytor och några lådliknande kontorshus. Trots läget intill Selångersån har området varit en trist baksida.
Men det ska det alltså bli ändring på. Det var i alla fall vad Petter Stordalen, Nordic Choice Hotels grundare, lät förstå, när han den 1 mars i år kom för att ta det första spadtaget till det nya hotellet i sitt imperium.
Diös bygger hotellet och delar uppfattningen om att det här är en möjlighet att öppna stadskärnan mot Norrmalm. I företagets strategi ingår att skapa mötesplatser för människor. Diös äger också gallerian In, som ligger mitt emot på andra sidan ån.
– Vi planerar att göra om gallerians nuvarande ”baksida” till en entrésida och skapa ett ökat flöde mellan den och det nya hotellet. På så sätt skapar vi, i enlighet med vår vision, ökade flöden till centrala Sundsvall och nya mötesplatser för människor att träffas och umgås, säger Nora Lundblad, miljösamordnare, Diös.
Hotellet kommer att ha fyra respektive sex våningar. Där planeras för en konferensdel, bankettsal på 400 kvm, restaurang, bar, och på översta våningen blir det spa och gym.
– Det blir ganska konventionella lösningar när det gäller installationerna, som fjärrvärme, fjärrkyla och FTX, berättar Nora Lundblad.
– Visserligen förbereds taken för möjligheten att montera upp solceller, men det är ännu inte beslutat om det blir några.
Hotellet byggs enligt miljöcertifieringssystemet Breeam-se-nivå ”very good”.
– Tack vare att byggnaden blir välisolerad blir energianvändningen låg, vilket gör att vi når den nivån. Eftersom hotell är storförbrukare av vatten blir förstås sanitetsarmaturerna både vattensnåla och energisnåla. Andra saker som vägs in i certifieringen är att man ska kunna ta sig till hotellet på ett hållbart sätt. Bland annat ordnar vi med cykelplatser åt dem som jobbar där, men uppmuntrar också besökarna till andra transportmedel än bil, förklarar Nora Lundblad.
Det blir en betongstomme och fasaden kläs med tegel. Åbankarna består av lera och det kommer att krävas 407 pålar för att bära byggnaden.
Maria Åslund