LEDARE | 20 feb 2020

Akta er för spöket på Dramaten – och fixa relationsritningarna

Akta er för spöket på Dramaten – och fixa relationsritningarna
Foto: Clas Göran Carlsson

Kulturhus är temat i det här numret. Det som är gemensamt för de flesta kulturhus är att de på något sätt är kulturskyddade byggnadsverk. Vilket i princip innebär att en byggnad inte får rivas eller förändras på sådant sätt att det kulturhistoriska värdet minskar.

De som jobbat med exempelvis de rörtekniska systemen i ett kulturhus av Dramatens karaktär, ett bygge från 1908, förstår att man måste arbeta med en dåres envishet. Under sju månader förra året stängde Dramaten och ett stort ombyggnadsarbete genomfördes, i första hand i form av stambyte. Bara i stambytet har 17 olika yrkesgrupper och strax under hundra personer arbetat för att få allt att gå i lås.

Sara Tauberman, som varit Statens fastighetsverks projektledare för stambygget, berättar att differensen mellan relation och befintligt har varit den största utmaningen i ombyggnaden. Dramaten har byggts om under åren och all information har inte överförts till relationsritningar. Något som naturligtvis kan förekomma i många kulturhus med över hundra år på nacken, och något som ställer till det i byggprocessen.

Lägg just här också till spökerier. Det är en allmänt känd hemlighet att August Strindbergs fru Harriet Bosse spökar på teatern. Äsch, säger kanske många. Spöken finns inte. Men säg det till de hantverkare som hört både ett och annat och som sett dörrhandtag röra sig, utan att det funnits någon mänsklig varelse i närheten. Låt det nu vara hur det vill med det: Läs om renoveringen på Dramaten i Stockholm på sidan 30.

Några kvarter bort från nationalscenen finns Filadelfiakyrkan som just nu genomgår en mer omfattande renovering. Det som blir kvar av den gamla kyrkan är framför allt dess väggar och tak, men också en del tekniska lösningar för bland annat ventilation. Läs på sidan 24.

Kulturen flyttade ut ur ett kulturhus och in flyttar kultur – eller i varje fall jästkultur. I före detta Konsthallen i Nyköping öppnar ett restaurangbryggeri nu i mars. Läsning rekommenderas på sidan 34.

Trevlig läsning!

Peter Olofsson
Chefredaktör

Publicerad 20 februari 2020

På nytt jobb

Per Löfström har utnämnts till chef för PE Teknik & arkitekturs affärsområde vvs-design.
Magnus Rundqvist har anställts som säljare i distrikt Syd hos Gebwell AB. Han kommer från Beulco.
 Mikael Wall har anställts som kalkyl- och säljansvarig hos Ventab Göteborg AB, Göteborg. Han kommer från IV Väst.
Anette Edsvik har anställts som säljare på Inventiair AB, Stockholm. Hon kommer från annan bransch.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.