Akta er för spöket på Dramaten – och fixa relationsritningarna

Kulturhus är temat i det här numret. Det som är gemensamt för de flesta kulturhus är att de på något sätt är kulturskyddade byggnadsverk. Vilket i princip innebär att en byggnad inte får rivas eller förändras på sådant sätt att det kulturhistoriska värdet minskar.
De som jobbat med exempelvis de rörtekniska systemen i ett kulturhus av Dramatens karaktär, ett bygge från 1908, förstår att man måste arbeta med en dåres envishet. Under sju månader förra året stängde Dramaten och ett stort ombyggnadsarbete genomfördes, i första hand i form av stambyte. Bara i stambytet har 17 olika yrkesgrupper och strax under hundra personer arbetat för att få allt att gå i lås.
Sara Tauberman, som varit Statens fastighetsverks projektledare för stambygget, berättar att differensen mellan relation och befintligt har varit den största utmaningen i ombyggnaden. Dramaten har byggts om under åren och all information har inte överförts till relationsritningar. Något som naturligtvis kan förekomma i många kulturhus med över hundra år på nacken, och något som ställer till det i byggprocessen.
Lägg just här också till spökerier. Det är en allmänt känd hemlighet att August Strindbergs fru Harriet Bosse spökar på teatern. Äsch, säger kanske många. Spöken finns inte. Men säg det till de hantverkare som hört både ett och annat och som sett dörrhandtag röra sig, utan att det funnits någon mänsklig varelse i närheten. Låt det nu vara hur det vill med det: Läs om renoveringen på Dramaten i Stockholm på sidan 30.
Några kvarter bort från nationalscenen finns Filadelfiakyrkan som just nu genomgår en mer omfattande renovering. Det som blir kvar av den gamla kyrkan är framför allt dess väggar och tak, men också en del tekniska lösningar för bland annat ventilation. Läs på sidan 24.
Kulturen flyttade ut ur ett kulturhus och in flyttar kultur – eller i varje fall jästkultur. I före detta Konsthallen i Nyköping öppnar ett restaurangbryggeri nu i mars. Läsning rekommenderas på sidan 34.
Trevlig läsning!
Peter Olofsson
Chefredaktör