AI | 24 okt 2023

AI-teknik gör Örebros rådhus klimatsmartare

Genom AI-styrning hoppas fastighetsbolaget Örebroporten både kunna kapa värmenotan och göra Örebros rådhus från 1876 mer klimatsmart.

AI-teknik gör Örebros rådhus klimatsmartare
Örebroporten testar nu att använda AI för att optimera driften av rådhuset i Örebro. Foto: Örebroporten

Efter rådhuset kan metoden införas i fler kommunala byggnader menar Örebroporten.

– Att vi nu inför AI-styrning i Rådhuset kan spara örebroarna pengar, göra gott för klimatet och en bättre miljö i Rådhuset. Det är ett spännande arbete som vi hoppas att använda i fler byggnader, säger Linus Larsson, hållbarhetsstrateg på Örebroporten.

Arbetet är en del av en målmedveten AI-satsning. Örebroporten ingår tillsammans med Örebrobostäder (ÖBO) och Futurum i kommunkoncernens innovationsgemenskap med fokus på digitalisering och fastighetsdrift.  Örebroportens arbete på Rådhuset är det första testet i koncernen på en byggnad som inte är bostadshus.

– Vi har installerat den framgångsrika AI-algoritm som ÖBO har varit lyckosamma med att använda. Den kan hjälpa oss att sänka energianvändningen och skapa ett behagligare inomhusklimat. Vi behöver ställa om våra fastigheter med fler energisnåla tekniska lösningar. Om utfallet blir bra är vinsterna många. Ekonomiskt, klimatmässigt och dessutom frigör vi tid för annat. Om huset är mer självgående kan våra drifttekniker fokusera ännu mer på andra uppdrag som säkerställer en hög standard på våra fastigheter, säger Jesper Hedlund, utvecklingsledare Digitalisering och BIM på Örebroporten.

Med hjälp av kraftfulla algoritmer och artificiell intelligens kommer Örebroporten att kunna förutsäga Rådhusets energibehov och systemet tar inte bara hänsyn till aktuella värden utan också hur dessa förväntas förändras. På så sätt säkerställs att mängden tillförd energi exakt motsvarar fastighetens energibehov. Den nya metoden tar till exempel hänsyn till utetemperatur, innetemperatur och väderprognoser.

– Ett hus från 1876 är inte särskilt lättdriftat, så det här kommer göra stor skillnad. AI-styrningen ska nu lära känna Rådhuset. Algoritmen är självlärande och presterar bättre och bättre ju mer data om huset den får. Temperaturen kommer att bli betydligt jämnare och effektivare. Tanken är att vi också ska testa samma algoritm till sommaren, när behovet av fjärrkyla är stort, säger Jesper Hedlund.

 

Källa: Örebroporten

Publicerad 24 oktober 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.