AI | 24 okt 2023

AI-teknik gör Örebros rådhus klimatsmartare

Genom AI-styrning hoppas fastighetsbolaget Örebroporten både kunna kapa värmenotan och göra Örebros rådhus från 1876 mer klimatsmart.

AI-teknik gör Örebros rådhus klimatsmartare
Örebroporten testar nu att använda AI för att optimera driften av rådhuset i Örebro. Foto: Örebroporten

Efter rådhuset kan metoden införas i fler kommunala byggnader menar Örebroporten.

– Att vi nu inför AI-styrning i Rådhuset kan spara örebroarna pengar, göra gott för klimatet och en bättre miljö i Rådhuset. Det är ett spännande arbete som vi hoppas att använda i fler byggnader, säger Linus Larsson, hållbarhetsstrateg på Örebroporten.

Arbetet är en del av en målmedveten AI-satsning. Örebroporten ingår tillsammans med Örebrobostäder (ÖBO) och Futurum i kommunkoncernens innovationsgemenskap med fokus på digitalisering och fastighetsdrift.  Örebroportens arbete på Rådhuset är det första testet i koncernen på en byggnad som inte är bostadshus.

– Vi har installerat den framgångsrika AI-algoritm som ÖBO har varit lyckosamma med att använda. Den kan hjälpa oss att sänka energianvändningen och skapa ett behagligare inomhusklimat. Vi behöver ställa om våra fastigheter med fler energisnåla tekniska lösningar. Om utfallet blir bra är vinsterna många. Ekonomiskt, klimatmässigt och dessutom frigör vi tid för annat. Om huset är mer självgående kan våra drifttekniker fokusera ännu mer på andra uppdrag som säkerställer en hög standard på våra fastigheter, säger Jesper Hedlund, utvecklingsledare Digitalisering och BIM på Örebroporten.

Med hjälp av kraftfulla algoritmer och artificiell intelligens kommer Örebroporten att kunna förutsäga Rådhusets energibehov och systemet tar inte bara hänsyn till aktuella värden utan också hur dessa förväntas förändras. På så sätt säkerställs att mängden tillförd energi exakt motsvarar fastighetens energibehov. Den nya metoden tar till exempel hänsyn till utetemperatur, innetemperatur och väderprognoser.

– Ett hus från 1876 är inte särskilt lättdriftat, så det här kommer göra stor skillnad. AI-styrningen ska nu lära känna Rådhuset. Algoritmen är självlärande och presterar bättre och bättre ju mer data om huset den får. Temperaturen kommer att bli betydligt jämnare och effektivare. Tanken är att vi också ska testa samma algoritm till sommaren, när behovet av fjärrkyla är stort, säger Jesper Hedlund.

 

Källa: Örebroporten

Publicerad 24 oktober 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.