AI hjälper fjärrvärmebolag till smartare beslut
Med hjälp av artificiell intelligens, AI, kan energibolag få bättre beslutsunderlag till förebyggande underhåll. Att ta fram ett sådant digitalt verktyg är målsättningen i ett nytt forskningsprojekt.
Underhålls- och förnyelsebehovet på fjärrvärmenätet är stort och det är viktigt att dessa åtgärder görs vid rätt tidpunkt. För att veta när det är mest lämpligt att göra förebyggande underhåll använder energibolagen idag framför allt information som kommer fram vid den fortlöpande tillsynen av fjärrvärmenätet. Det handlar om fuktlarm, vattenförekomst, luftfuktighet och rörens godstjocklek.
– Det finns mycket data att tillgå om fjärrvärmesystemet och där kan en dator göra analyser och se avvikande mönster mycket snabbare än människor. Det är denna fördel vi hoppas kunna dra nytta av, berättar Kristin Åkerlund på FVB, som deltar i projektet.
Får vi plattformen att fungera som tänkt, finns det stora vinster att göra för energibolagen – både tidsmässigt och sett till pengar.
Bakom projektet står RISE, Energiforsk och sju energibolag. Övergripande mål är att undersöka möjligheterna med att använda AI för förebyggande underhåll i fjärrvärmenätet och utveckla en digital plattform för detta. Den gemensamma plattformen möjliggör analys av bolagens samlade datamängder och returnerar resultat till bolagen. Dessa resultat kan sedan användas som beslutsunderlag i bolagens underhållsplanering.
Plattformen kommer vara generisk så att den kan användas av olika energibolag. En viktig del i projektet är att etablera ett ”proof of concept” för plattformen. Det innebär att man ska visa att plattformen är tekniskt och funktionellt genomförbar. Den data som kommer att användas är statisk information från GIS/NIS, såsom information om fjärrvärmenäten och historiska data om fel och om möjligt mätvärden från olika sensorer i systemen.
– För att träna plattformen kommer vi initialt att använda data från några av de energibolag som ingår i projektet. De deltagande energibolagen kommer också att bidra till validering av plattformen, berättar Kristin Åkerlund.