70-talet vädras ut

När ett halvt kvarter i centrala Norrköping renoveras från 1970-talsnivå till ett modernt kontor gäller att ventilationsaggregaten får plats. På höjden är marginalen tre centimeter mellan aggregat och takstol.

Det vita plastskynket rör sig lite i blåsten uppe på vindsplanet. Genom hålet, som skynket täcker, ska om några dagar två helt nya ventilationsaggregat lyftas in. Dessa aggregat, tillsammans med två liknande i ett annat hörn av fastigheten, ska göra detta u-formade 1970-talshus i centrala Norrköping till ett modernt kontor.
Intransporthöjden mellan golv och befintliga takstolar är endast tre centimeter mer än aggregathöjden. Eftersom de två aggregaten ska stå på rad har man också tvingats bygga om taket, så att takvinkeln kommer något längre ut mot gatan.

Förvaltnings AB Magnentus köpte fastigheten i våras. Övertagandet fick dock inte en helt enkel start.
– Samma dag som vi tog över fastigheten ringde de dåvarande hyresgästerna och klagade på inneklimatet, drar sig Göran Blom till minnes. Han är projektledare för ombyggnaden hos Magnentus.
Fokus har därför lagts på att inneklimatet ska höjas från 70-talsnivå till modernaste snitt.

Den enskilt största investeringen i detta ombyggnadsprojekt är därför ny ventilation, fast det kanske kan verka som om byggdelen skulle kosta mer, med tanke på hur huset ska omformas. Magnentus har satsat på att bygga en lobby och entré med en takhöjd på över sex meter, vilket innebär att delar av en våning i ett hörn på huset kommer att sågas bort. Några av våningarna kommer att hyras ut som kontor, bland annat ska ÅF flytta dit. ÅF har också fått godkänna planlösningarna samt de vvs-tekniska lösningar som tagits fram i detta samverkansprojekt.

Individuell rumsreglering
Den tidigare klimatzonindelningen bestod av fyra zoner per våningsplan. Efter ombyggnad kommer antalet klimatzoner att vara betydligt fler eftersom varje kontorsrum får egen rumsreglering med möjlighet att styra det termiska klimatet. 

Klimatisering av kontorsdelen kommer helt att ske via fasadapparater, precis som tidigare. De gamla hade dock endast värme, de nya är försedda med möjlighet till kyla och värme samtidigt som de står för tilluften. Frånluften från kontorsrummen sker via överluftsdon till korridorerna där frånluften tas. Samtalsrum i form av tysta rum och konferensrum med högre ljudkrav har kanalansluten frånluft.
– Genom att vi tillför tilluften via fasadapparaterna slipper vi sänka innertaket, vilket är bra för flexibiliteten. Det är egentligen bara att flytta omkring innerväggarna efter behov, säger Kristoffer Stralström från Ventpartner i Östergötland.

Ventilation på taket
Det tidigare ventilationssystemet byggde på tilluft och frånluft i separata kammare på vindsplanet. Värmeåtervinning installerades på 1990-talet i form av batteriåtervinning i dessa kammare, där den återvunna värmen via en brineslinga förvärmde uteluften. Det nya systemet består av fyra nya FTX-aggregat, två på var sin sida i flyglarna. Tre aggregat för kontoren och ett aggregat för storköket. Anslutning av värme och kyla – som levereras i form av fjärrvärme- och fjärrkyla – dras i nya rör från källaren till taket.

Golvvärme i bottenplan
I bottenplan kommer, förutom entrén och lobbyn, även en konferensavdelning finnas. I anslutning till konferensavdelningen ska det finnas ett 600 kvadratmeter stort överglasat rum med en vattenspegel. Glastaket kommer, enligt Göran Blom, att få ett u-värde på 0,8. Ut mot det fria kommer det att finnas glasdörrar, som dock inte blir av samma kvalitet, då hade de blivit för tunga, enligt Göran Blom. Glasdörrarna kommer att få u-värde motsvarande tvåglasrutor.

Själva bassängen har 15 centimeters djup i ena änden och 150 centimeter i andra änden. Vattentemperaturen ska, enligt André Roos, Rörproduktion, hålla 18 grader konstant.
Poolrummet kommer att värmas av golvvärme och ventileras via bakkantsinblåsning från ett eget ventilationsaggregat vilket också ventilerar konferensavdelningen. Aggregatet kommer att vara beläget i anslutning till poolrummet.
– På grunda av den låga temperaturen i vattnet och att poolen inte är till för att bada i bedömde aggregatleverantören att det inte behövs ett poolaggregat, säger Kristoffer Stralström.
För att hålla glastaket kondensfritt ska avfuktad luft blåsas in i takvinkeln.

Köksventilation
I bottenplanet kommer också cateringfirman Östgötakök att ha sitt tillagningskök med kapacitet att leverera 3 000 portioner per dag. Luftflödet är dimensionerat för 4 100 liter per sekund till ett av de fyra takplacerade FTX-aggregaten. I kåporna i köket installeras filterhus med UV-rening. UV-ljuset producerar ozon, som hugger av proteinkedjorna och därigenom ger möjlighet att oxidera fett i luften.
– Tack vare UV-reningen kan vi använda svartplåt istället för rostfria imkanaler, vilket halverar kostaderna, säger Kristoffer Stralström.
– Storkökskylan kommer att få egna aggregat, men hur stor effekt som behövs är inte klart än.

Ventpartner projekterar och installerar också storkökskyla till de nya kyl- och frysrummen samt kyldiskar i det kallade Deliköket i bottenplanet. Även kökskåporna i detta kök kommer att förses med UV-rening för att ta bort fett och lukt. Köket ska dels serva gästerna i konferens- och poolanläggningen, men också externa gäster.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 1/2014, sid 16

 

  • FAKTA
    Area: 8 500 kvadratmeter.
    Totalt luftflöde: 7 aggregat med 26 m3/s
    Total värmeeffekt (köpt fjärrvärme): 450 kW
    Total kyleffekt för komfortkyla (köpt fjärrkyla): 700 kW
    Beställare: Magnentus Building
    VS-entreprenör: Rörproduktion Sverige
    Ventilationsentreprenör: Ventpartner i Östergötland
    Elentreprenör: Åby Eltjänst
    Byggentreprenör: Qber Entreprenad
    Ventilationsmontörer: Niclas Hallén och Dennis Öhrn från Ventpartner.
    VVS-montör: Nathalie Sepic från Rörproduktion Sverige

 

Publicerad 23 januari 2014

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.