Lantbruk | 27 jul 2022

4 av 10 lantbrukare vill satsa på solel

40 procent av alla lantbruksföretag i Sverige planerar att investera i solel – i egen regi eller tillsammans med andra, enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

4 av 10 lantbrukare vill satsa på solel
4 av 10 lantbrukare vill investera i solel, enligt LRF. Foto: Pixabay

LRF har, tillsammans med Lars Andrén, som föreläst om förnybar energi, energieffektivt byggande och solenergi i 30 år, tagit fram en solcellsguide, ”Solel för lantbruk”, som blev klar i våras.

– Solel har blivit en klimat- och miljöfråga. Vi är inne i en föränderlig tid med fokus på egenförsörjd energi i form av solel som produceras precis där vi står. Är det några som sitter med resurserna så är det ni. Ni sitter på guldet och ni ska dra nytta av det. Solenergi kan man tjäna pengar på. Se till att göra en så bra och trygg investering som möjligt, säger Lars Andrén, i en artikel av LRF.

En utmaning för företagare som vill investera i solceller är att hitta aktörer. Att inte fråga efter tillräckligt många offerter är det vanligaste misstaget, menar Lars Andrén.

Var kritisk och ta in minst tre offerter. Se över garantin och besök minst tre referenser är hans råd.

– En yrkeskår som är till bra hjälp är kommunernas energi- och klimatrådgivare. De har koll på vilka som jobbar med solel i just er kommun. De har också bra koll på anläggningar att hitta referenser ifrån, fortsätter han.

Något som också är viktigt att tänka på när man investerar i solceller är var man placerar dem. För att undvika produktionsbortfall och få ut maximalt med energi från sin anläggning behöver man undvika att den skuggas av exempelvis ventilationshuvar, träd eller byggnader.

Vid solcellsinstallationer behövs också bygglov och behörighet och godkännande från Elsäkerhetsverket. Kontakta stadsbyggnadskontoret och berätta vad du har för fastighetsbeteckning för att säkerställa att solcellsanläggningen inte placeras på någon plats som kan ge någon antennstörning.

När har vi solceller på gårdar i en så bred utsträckning att vi är självförsörjande på det?
– Det beror på hur belastningen på klimatet och energipriserna ser ut. Jag tror att det kan vara alltifrån om två till tio år. Ni kan redan producera biogas – den målgrupp som blir först med självförsörjning är ni.

Källa: LRF

Publicerad 27 juli 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.