Energianvändning | 24 jan 2023

22 000 sensorer sparar energi åt Stockholmshem

Stockholmshem har installerat sensorer för temperatur och fukt i 22 000 lägenheter. Genom den åtgärden beräknar fastighetsbolaget att minska sin energianvändning med runt sex procent till vintern 2023/2024.

22 000 sensorer sparar energi åt Stockholmshem
Stockholmshem håller på med installation av 22 000 sensorer för temperatur och fukt. Foto: Stockholmshem

– När byggnadens värme kan styras utifrån temperaturen i alla lägenheter kan vi minska energianvändningen med cirka sex procent. Genom att sensorerna läser av temperaturen inomhus i stället för att bara styras av utomhustemperaturen får vi ett jämnare klimat i lägenheterna. På så sätt sänks den totala energianvändningen och dessutom ökar komforten för våra hyresgäster, säger Gabriella Castegren, energichef på Stockholmshem.

En tredjedel av alla sensorer är monterade och hela arbetet ska vara klart sommaren 2023.

Gabriella Castegren, energichef på Stockholmshem. Foto: Stockholmshem

– Det går undan, vi sätter upp mer än 100 per dag. Vi räknar med att se den totala effekten nästa vinter, säger Gabriella Castegren. Stockholmshem räknar med att spara runt 8200 MWh per år, vilket motsvarar uppvärmning av 1 260 lägenheter.

Minskad energianvändning innebär också minskade kostnader.
– Fjärrvärmen är vår största kostnad och när den går ner så minskar också kostnaden för uppvärmning, pengar som vi i stället kan använda till underhåll, trygghetssatsningar och klimatåtgärder.

Tidigare har värmen styrts av en givare utomhus. Det betyder att mycket värme släpps på om det är kallt ute och mindre om det är varmt. Men med solens instrålning, blåsiga dagar eller många vänner på besök kan det både bli för kallt och för varmt i vissa lägenheter. Med sensorer inne i lägenheterna kommer det att styras så mycket värme att alla lägenheter håller 20-21 grader. På så sätt hoppas Stockholmshem höja komforten i lägenheterna och samtidigt minska energianvändningen.

Fakta

Så sparar Stockholmshem energi

  • smartare styrning av värmesystem. Det ska vara klart vintern 2023/2024 och vi räknar med att det minskar energianvändningen med cirka sex procent
  • att installera fler solceller
  • att sätta in isolerrutor (extrarutor) om fönstren inte behöver bytas
  • isolering av vindar och tak
  • att justera värme- och ventilationssystem så att alla lägenheter får rätt inomhustemperatur.
Publicerad 24 januari 2023

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.