Hushållsbruk | 31 maj

2 000 år gammal blyvattentank från romarriket upptäckt

Romarna är välkända för vattenhantering i stor skala, framför allt de milslånga välvda akvedukterna som försörjde Rom såväl som många delar av imperiet.

2 000 år gammal blyvattentank från romarriket upptäckt
Dekorerad blyvattentank från Villa Arianna. Foto: Parco Archelogico di Pompeii

De utmärkte sig också i att hantera vatten för hushållsbruk, särskilt i lyxiga egendomar som Villa Arianna i den antika staden Stabiae, där rinnande vatten, rikliga fontäner, simbassänger och privata bad var fashionabelt.

Medan man för en tid sedan grävde ut i villan upptäckte ett team arkeologer en perfekt bevarad, dekorerad blyvattentank och flera rör som varit en del av bostadens toppmoderna vattenförsörjningssystem. Tanken var sannolikt installerad åtminstone delvis ovan jord (därav dekorationerna) för att ge tillgång till två avstängningsnycklar för reglering av vattenflödet i hela fastigheten, eller för att kunna stänga den helt för att tillåta underhåll av systemen.

Det är fantastiskt att italienarna var så tidiga med avancerade vvs-installationer.

Vulkanen Vesuvius skulle i slutänden orsaka invånarnas död; samma utbrott som uppslukade staden Pompeji år 79 begravde också Villa Arianna, som en gång täckte cirka 27 000 kvadratmeter och innehöll dussintals rum och lummiga trädgårdar. Stabiae låg 4,5 kilometer sydväst om det numera mer välkända Pompeji.

Blytanken hittades redan för tio år sedan, men har först nu sett dagens ljus under arbetet med att rensa ut trädgården i villan. Tanken är i anmärkningsvärt orört skick.  Att den fortfarande finns kvar på sin ursprungliga plats ger arkeologerna ny information om hur villans vvs- och värmesystem fungerade för tusentals år sedan.

Rolf Levin, Sveriges VVS-museum, kommenterar:

– Det är fantastiskt att italienarna var så tidiga med avancerade vvs-installationer. Otroligt ”modernt” med en 2 000 år gammal vattentank med fördelning till två tappvattenledningar med avstängnings/reglerventiler, säger chefsintendent Rolf Levin på Sveriges VVS-museum.

Publicerad 31 maj 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.