186 miljoner kronor till solceller

Företag eller privatpersoner har fått beviljat 186 miljoner kronor i stöd för installation av solceller. Skillnaden är stor mellan länen. Bäst på att söka stöd är man i Jönköpings län, enligt Svensk Solenergis rankinglista. Det är fortfarande möjligt att ansöka om stöd.

 

– Den som vill sänka sin elräkning, öka sitt oberoende av de stora elbolagen och minska sin klimatpåverkan bör överväga en investering i solceller, säger Andrew Machirant, vice ordförande Svensk Solenergi.

Över tusen ansökningar har lämnats in och 186 miljoner kronor har beviljats fram till och med den 31 mars 2011. Solcellsstödet infördes den 1 juli 2009. Bäst på att söka solcellsstöd är man i Jönköpings län där 35 miljoner kronor har beviljats. Det motsvarar 105 kronor per länsinvånare.

Stödet får uppgå till max 60 procent av investeringskostnaderna och riktar sig till företag, organisationer och privatpersoner. Det är fortfarande möjligt att ansöka om stöd.

– Det är bra att regeringen vill satsa på solceller, men för att få en fortsatt stabil tillväxt av solel måste det införas ett långsiktigt fastprissystem, säger Andrew Machirant.

Ett fastprissystem innebär att producenten får en fast ersättning för sin solel, vilket leder till att fler vågar investera. Över 40 länder i världen har infört ett fastprissystem med positivt resultat. I Tyskland finns det ungefär en miljon anläggningar som producerar el från solenergi och branschen sysselsätter omkring 50 000 personer. EU-länderna installerade 2010 väsentligt mer solkraft än kolkraft, kärnkraft, oljekraft och vattenkraft sammantaget. Totalt stod solkraften för 22 procent av den nya elproduktionskapaciteten.

Solceller omvandlar energin i solstrålningen till el i form av likström. Solceller skiljer sig från solfångare, som omvandlar energin i solstrålningen till värme, vanligtvis i form av tappvarmvatten. Det går även att söka stöd för installation av solfångare.

Källa: Svensk Solenergi

Publicerad 11 april 2011

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.