12,7 TWh förnybar el genom elcertifikatsystemet år 2007
Under år 2007 producerades 12,7 TWh förnybar el inom elcertifikatsystemet. Det motsvarar årsförbrukningen hos cirka en halv miljon eluppvärmda villor. Biobränslen dominerar elproduktionen inom systemet. Men vindkraften ökar mest, med 45 procent i jämförelse med år 2006, från 0,988 TWh till 1,43 TWh.
Resultatet på 12,7 TWh år 2007 är i takt med riksdagens målsättning om en ökning av elproduktionen från förnybara energikällor med 17 TWh mellan åren 2002 och 2016. Hittills har den förnybara elproduktionen i Sverige ökat med 6,2 TWh sedan år 2002. Sedan elcertifikatsystemets start i maj 2003 har det byggts cirka 400 nya anläggningar med en förväntad produktion av förnybar el på omkring 2,1 TWh per år.
– Dessa anläggningar börjar nu ge ett väsentligt bidrag till produktionen av förnybar el i Sverige, säger Mattias Eriksson, enhetschef på Energimyndigheten.
Torv räknas inte som ett förnybart bränsle, men ingår i elcertifikatsystemet. Inklusive torv producerades 13,3 TWh el inom elcertifikatsystemet 2007. Elproduktion från biobränslen fick 68,3 % av alla tilldelade elcertifikat, vatten 16,5 %, vind 10,8 % och torv 4,4 % Mängden kvotpliktig el inom elcertifikatsystemet uppgick år 2007 till 96 TWh. För 2007 års kvotplikt annullerades 99,8 % av alla elcertifikaten.
– Vi är nöjda med uppfyllnaden på 99,8 %. Nya regler för elintensiva företag och många nya företag inom systemet gjorde att vi var oroliga för att uppfyllnaden skulle bli lägre, säger Mattias Eriksson.
Totalt 843 företag berördes av årets annullering. Ett tjugotal företag har ännu inte lämnat in sin deklaration. Dessa företag får en kvotpliktsavgift på 318 kronor per saknat elcertifikat. Den totala kvotpliktsavgiften för år 2007 förväntas uppgå till drygt 8 miljoner kronor.
Källa: EnergimyndighetenFakta/Elcertifikatsystemet
Sedan år 2003 finns elcertifikatsystemet i Sverige. Elcertifikatsystemet är ett lagstadgat och marknadsbaserat stödsystem som ska öka elproduktionen från förnybara energikällor så som vind, sol, biobränsle, småskalig vattenkraft, vågkraft, geotermisk energi och från torv på ett kostnadseffektivt sätt. Målet är att användningen av el från förnybara energikällor ska öka med 17 TWh från 2002 års nivå till år 2016. Elcertifikatsystemet pågår till och med år 2030. Systemet ersätter tidigare statliga investerings- och driftbidrag till vindkraft, kraftvärme och småskalig vattenkraft. Principen är att det finns en säljare och en köpare av elcertifikat samt att handel sker mellan dessa. Godkända producenter av förnybar el får ett elcertifikat för varje producerad megawattimme el av staten. Elleverantörer är skyldiga att köpa elcertifikat av producenterna motsvarande en viss andel av deras fakturerade el, en så kallad kvotplikt. På så sätt skapas en efterfrågan på elcertifikat och producenter av förnybar el får en extra inkomstkälla. Varje år ska elleverantörerna deklarera och lämna in elcertifikat motsvarande kvotplikten. Elcertifikaten ska finnas på de kvotpliktigas konto senast den 31 mars för annullering och därmed uppfyllande av kvotplikten.