12 miljarder till effektivisering

Regeringens utredare Tomas Bruce har nu presenterat sitt slutbetänkande. Utredningen föreslår att Sverige ska spara 50 TWh slutlig energi (14 procent) och 80 TWh primärenergi (18 %) till år 2016.

namnlost-4.jpg Det är mer än vad det EG-direktiv som ligger till grund för utredningens arbete föreskriver.  Enligt direktivet ska varje land effektivisera minst 9 procent till 2016. Ett dilemma är, enligt utredningen, att inte ens ekonomiskt lönsamma investeringar genomförs. Det räcker alltså inte att en effektivisering går att räkna hem. – Det uppstår ett ”gap”, och för att täppa till det kan det finnas anledning för staten att gå in och stötta, säger Tomas Bruce.

Fastigheter, transporter och industri är de tre samhällssektorer som studerats i utredningen. Av dem är åtgärderna för fastigheter de mest detaljerade. -Det beror på att vi har lång erfarenhet av att jobba med energifrågor i fastigheter här i landet, och därför fanns ett bättre och mer detaljerat underlag inom det området, säger utredningssekreterare Agneta Persson.

Bland förslagen finns stöd till strategiska energieffektiviseringar i byggnader, stöd till projektering och upphandling, utveckling av energideklarationerna och skärpta krav vid ny- och ombyggnad. Bland annat blir individuell mätning av varmvatten ett sådant krav. Åtgärderna handlar huvudsakligen om information enligt tesen att bara folk begriper hur bra det är att effektivisera, så kommer de att göra det. Tomas Bruce hör själv till den skaran. – Jag har lärt mig mycket själv under utredningen, det är roligt att jobba med detta! sade han.

Totalt bedöms åtgärderna kosta 12 miljarder kronor fördelat över åren 2010-2014. Pengarna ska bland annat hämtas från höjd produktionsskatt på vattenkraft och kärnkraft och höjd energiskatt med 1 öre per kWh. Om utredningens förslag går igenom.

Ingar Lindholm

Publicerad 18 november 2008

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.