11 000 kvadratmeter kyler Facebook i Luleå

En hel extra övervåning på 11 000 kvadratmeter behövs för att kyla datorhallen som Facebook bygger i Luleå just nu. Ett kallt år kan det handla om ett rekordlågt PUE-tal för strömförsörjningen.

Det bullrar av stora tunga fordon – grävskopor mest – på Datavägen i Luleå. Vägens namn är passande, för här byggs ett enormt grått hus som ska fyllas med datorer som behövs för ett av världens viktigaste sociala medier, Facebook.
Huset är egentligen grönt också. En rad träskivor högst upp på huset ska snart plockas bort och öppna för det som finns i överflöd den här marsdagen: kall luft. Den kommer att bidra med frikyla och är främsta orsaken till att Facebooks nya datorhall ska bli en av de elsnålaste i världen och därmed få välbehövliga gröna poäng.
– Hela övervåningen är en ventilationskanal, vi kallar det för penthouse, berättar Niklas Rombe-Hedlund, installationsledare hos NCC som är huvudentreprenör för bygget av Facebooks serverhall i Luleå.
Kravet från Facebook är ett mycket lågt PUE-tal, alltså kvoten mellan el levererad till servrar och el för annat. Bra år – det vill säga kalla år – kan det bli riktigt låga värden. Det blir sällan varmare än 24 grader på sommaren i området. 30 grader varmt blir det så sällan att man räknat ihop alla minuter det skett. Sedan 1969 motsvarar summan av alla minuter inte mer än 24 timmar.

Datorvärme återvinns
Det är fri sikt på övervåningen i dagsläget, men när allt är färdigt ska här finnas filter, mellanväggar, fläktväggar och annan utrustning. Allt ska samverka så att luften in till servrarna blir kall, ren, fuktig och sprids jämnt.
I mitten av mars har kvicksilvret knappt passerat nollan och hade hallen varit i drift hade tilluften varit för kall för att kunna användas utan förvärmning. Därför finns det ett antal öppningar i golvet så att varmluft från datorerna ska kunna återvinnas. Ventilationssystemet ska klara många flöden: för tilluft, frånluft, återvinning av frånluft liksom fuktning och kylning.
– Det krävs en hel drös temperaturmätare, säger Niklas Rombe-Hedlund.
Mitt på övervåningen planeras en drygt meterhög anläggning för vatten. Därifrån ska en fin dimma sprutas ut för att fukta luften. Vattensystemet utgör också reservkyla för de fåtaliga dagar då uteluften inte är kall nog, det vill säga varmare än 19 grader vilket är den temperatur som inluften ska hålla.

Tanken lika hög som huset
Utanför hallen där snö och is fortfarande täcker marken står Risto Keskinen och arbetar på en av de stora tankarna som krävs för vatteninstallationen. Han berättar att den nog kommer att bli lika hög som huset när den är färdig.
– Det handlar om evaporativ kyla, sammanfattar Lars Flygare, som är projektchef för vvs- installationen och arbetar för Bravida.
För att allt ska komma på plats med minsta möjliga strul och slöseri, så används 4D BIM. I dagsläget arbetar 130 personer på bygget men när det blir dags för installationerna behövs fler än 300 personer. Då gäller det att få tidsschemat att klaffa.
– Ingen ska stå och rulla tummarna, säger Niklas Rombe-Hedlund.
Även om det är kallt ute i dag är det varmt på övervåningen. Värmen kommer via öppningarna i golvet från golvgjutningen en våning ner. Att varm luft stiger uppåt räcker dock inte för att hålla igång flödet. Det behövs också fläktar för att få upp värmen från undervåningen i de breda schakt som håller på att förberedas just nu.
– Det är baksug om man öppnar dörren till övervåningen, men när man är här inne ska det inte vara så farligt, berättar Niklas Rombe-Hedlund som besökt liknande datorhallar i USA och vet ungefär hur det hela kommer att bli när det är färdigt.

Fläktar krävs här också
Konvektion räcker inte heller för att få ner den kalla luften till serverhallen utan även för det behövs fläktar som trycker ner luften mot datorernas framsidor.
Datorerna kommer att placeras i 2,40 meter höga och mellan 15 och 18 meter långa rack. Den kyliga luften ska pumpas genom racken med små fläktar.  På baksidan samlas den uppvärmda luften i en så kallad korridor. Korridorens tak ansluts till de öppningar som släpper upp luft med en temperatur på 30 grader till övervåningen.

All värme återvinns inte
Bygget har kritiserats för att inte all värme återvinns. Den totala effekten för el är 120 MW. Hur mycket som verkligen kommer att användas av datorerna är inte offentligt. Men av den el som matas in i datorerna blir nästan allt värme.  Företaget försvarar sig med att det är svårt att utnyttja värmen eftersom temperaturen är så låg, under 30 grader.  Med hjälp av värmepumpar används ändå en del av den varma luften för att värma kontor och personalutrymmen i anslutning till datorhallen.
Energivinsten görs alltså vid de luckor som vetter åt andra hållet, där den kalla luften släpps in. Men luften duger inte alldeles som den är utan måste renas och befuktas. Flera filterväggar kommer att ta hand om allt som kan förorena servrarna, från myggor till damm.
– Fast det handlar bara om någon mygga här och där. Ingen har pratat om myggen som ett hot mot hallen, säger Niklas Rombe-Hedlund.

Hackspett nära stoppa allt
 Eftersom omgivningen inte bara är en simpel skogsbacke utan ett skyddsvärt Natura 2000-område med gammelskog, är miljökraven högt ställda. Utsläppen som kan besvära handlar här om ljud.  Max 50 decibel ska ljudnivån vara utanför hallen. Älgarna som ibland står i skogen och tittar på vad som sker på byggarbetsplatsen får inte bli störda och inte heller den tretåiga hackspetten.
Den senare höll helt på att stoppa bygget. En person överklagade miljötillståndet på grund av risken för att den utrotningshotade arten skulle försvinna om skog fälldes för att ge plats åt hallen. Men frågan drevs aldrig vidare och därför hamnade hallen i Luleå och inte i Östersund, som var ett alternativ som diskuterades när hackspetten kom på tapeten.

”Gilla” från Greenpeace
För det var miljöhänsyn som avgjorde valet av plats.  Greenpeace har länge drivit kampanj mot Facebook med klagomål om att verksamheten använder alltför mycket kolkraft. Men kraften här i Luleå är ju den svenska blandningen där vatten står för en stor andel. Nu har Greenpeace gjort ett ”gilla” för det hela.
Men det var inte bara kylan och den rena vattenkraften som lockade uppe i Luleå. Kraftförsörjningen här uppe är pålitlig. Elbolagen Luleå Kraft och Vattenfall har lärt sig av kraven från kunder i stål- och gruvbranschen som också vill ha säker tillgång på el. För säkerhets skull har Facebook anlitat båda bolagen så att om ett nät faller ifrån så ska det andra ändå kunna leverera.

Generatorer och batterier
Dubbel säkerhet räcker dock inte långt på den globala marknaden för sociala medier. Reservkraft i form av batterier behövs också. Batterierna kommer att övervakas av styrsystemet så att de förblir i gott skick. De viktigaste funktionerna kommer dessutom att försörjas med kraft från dieselgeneratorer, ifall ett avbrott blir så långvarigt att batterierna hinner ta slut. Jämfört med andra av Facebooks datorhallar i USA har installationen av reservkraft ändå kunnat minskas med hela 70 procent.
En verkligt koldioxidsnål anläggning kräver också att resorna till och från den kan ske miljövänligt. Den här hallen uppfyller kravet eftersom den ligger intill universitetet, dit det finns kollektivtrafik. Att adressen för hallen är Datavägen beror just på närheten till Luleå tekniska universitet där det finns många forskare inom såväl data- och ventilations- som energiområdet. Vägen fick sitt namn långt innan Facebook kom till staden.

Text Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 4/12 sid 30-33

Publicerad 18 april 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.