HÖGHUS | 25 okt 2016

Världens högsta trähus

Trähuset Vidablick i Bålsta, nordväst om Stockholm, kan bli världens högsta om det byggs enligt planen. Men flera projekt förbereder spurten mot höjden.

Text Marie Granmar

Mest vidsträckta utsikten i Bålsta kan snart bli från ett 17 våningar högt hus med trästomme och glasfasad. Huset som kommunala fastighetsbolaget Håbohus vill börja bygga 2018 rymmer 55 lägenheter, kontor samt butiker och restauranger i bottenplanet. Nyligen vann förslaget en markanvisningstävling som kommunen utlyst för mark nära Resecentrum i Bålsta, som ligger i Håbo kommun med drygt 20 000 invånare.

– Trähus har utvecklats mycket på senare tid och vi kände att det var dags att ge sig in på detta nu. Vi vill ta vara på hållbarhetsaspekterna som finns med trähus, säger Mats Norrbrand, vd hos Håbohus.

Trästommen ska bestå av balkar i limträ kombinerat med väggar och bjälklag i massivträ. Delar av den bärande konstruktionen blir i synliga pelare och allt omgärdas av glasfasader. Planen är att integrera solceller i sydfasaden, vinklade för att ge maximalt med solenergi.

På taket är det tänkt att placera vertikalaxlade vindturbiner. Den energibesparande dubbelfasaden tillsammans med egen producerad el beräknas hjälpa fastigheten att uppnå certifieringen Miljöbyggnad silver. Ungefär hälften av byggnadens elbehov ska täckas av egenproducerad el.

Vindsnurror på taket har orsakat oönskade vibrationer i andra byggnader och hur det ska undvikas här är ännu inte helt klart.

– Vi har en medarbetare i projektet som har mycket erfarenhet av den typen av teknik, så vi hoppas lösa det. Vind ger mycket högre årsproduktion av el än solpanelerna så vi vill gärna ha med vindsnurrorna. Men om det inte går har vi som option mer solceller, säger Björn Johanson, specialist på träkonstruktion hos konsultföretaget Bjerking.

Företaget Bjerking har arbetat mycket med träbyggnader, men Vidablick blir det högsta huset hittills. Björn Johanson menar att trä är ett kostnadseffektivt material som går snabbt att bygga med. Huset sätts ihop av färdiga moduler från en fabrik. Det som blir extra utmanande i det här projektet är att huset är högre än tio våningar.

– Betong väger mer än trä och det kan vara en fördel när man bygger högt och vindlasterna blir större. Men vi har räknat noga och samarbetat nära med arkitekten från dag ett, vilket är ett krav för att det ska fungera, säger Björn Johanson.

I arbetet med konstruktionen har man också studerat huset Treet i norska Bergen som i dag är världens högsta trähus med sina 14 våningar.

Varken Treet eller Vidablick lär dock få ståta med världsrekordet någon längre tid. Just nu byggs nämligen ett 18-våningshus i trä vid University of British Columbia i kanadensiska Vancouver. Redan nästa år börjar Skellefteå bygga sitt nya kulturhus, också i trä, med hotell, restaurang och skybar på 19:e våningen.

Fakta

Vidablick

Högt trähus med 17 våningar och 55 lägenheter, kontor, butiker och restauranger i Bålsta centrum. Solceller ska integreras i fasaden och vertikala vindsnurror placeras på taket som också får en takterrass med vidsträckt utsikt. Huset får parkering och bilpool i källaren och cykelhotell i markplanet.

Mellan huset och järnvägen byggs en ”grön länk” med växtlighet där marken används för fördröjning och magasinering av dagvatten. Fosfor- och kvävefällor skapas i så kallade ”raingardens”.

Publicerad 25 oktober 2016

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.