LEDARE | 27 sep 2018

LEDARE: Absorptionskyla – framtiden för energibolagen?

LEDARE: Absorptionskyla – framtiden för energibolagen?

Absorptionskyla. Det är framtiden, det. Åtminstone tycks det så, om man håller koll på vad som händer hos en del av Sveriges kommunala energibolag.
Enligt branschorganisationen Energiföretagen har tio företag i Sverige rapporterat in att man på lite olika sätt sysslar med att ta tillvara fjärrvärmens överskott till fastighetskyla. Sannolikt finns det ett mörkertal. Kanske är det lika många företag till som redan i dagsläget sysslar med tekniken. Och kanske är detta en marknad som kommer att expandera i Sverige.

I Sundsvall satsar kommunens energibolag, tillsammans med ett lokalt fastighetsbolag, på en liten fjärrvärmedriven absorptionsanläggning som ska försörja en fastighet med kyla. Jo, du läste rätt. Bara en fastighet. Kan tyckas unikt, och det är det också, i denna lilla skala. Med en maskin på 25 kW kyleffekt. Men även Tekniska Verken har satsat på samma teknik, bland annat i fastigheten Tornet i Linköping. Och det finns flera småskaliga absorptionsanläggningar i vårt avlånga land.
Genom att leverera kyla sommartid gör man affär av delar av den värme som annars bara kyls bort. Så varför har inte tekniken utvecklats redan tidigare? På Sundsvall Energi menar man att vår bästa tid är nu. För höjda elpriser, billigare anläggningar, sänkt drifttemperatur och utvecklad småskalig teknik gör att det blir ekonomiskt försvarbart för fastighetsägare att investera i tekniken. I Falun har Falu Energi & Vatten gått en annan väg. Där är det storskalighet som gäller. Om framtiden i Falun leder till ökad efterfrågan på kyla, kommer man snarare att satsa på ännu en central absorptionskylmaskin. Redan i dag har man ett 20-tal fjärrkylakunder som köper cirka 4 GWh, detta genom två kompressorkylmaskiner med en effekt på 3,5 MW. – Det är en spännande bransch. Vi byggde absorptionskylmaskinen för att möjliggöra drift av ett kraftvärmeverk under sommaren. Nu, tio år senare, har vi nya samarbeten och diskuterar nya lösningar för fjärrkylan, säger Daniel Widman, på energibolaget i Falun.

Läs mer om absorptionskyla på sidorna 24–27 i Energi & Miljö nr 9.

Peter Olofsson, chefredaktör
070-266 43 40 l peter.olofsson@energi-miljo.se

Foto: Gunilla Bodemo Lindahl

Publicerad 27 september 2018

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.