UTBILDNING | 2 nov 2017

Första renodlade utbildningen för ventmontörer

Första renodlade utbildningen för ventmontörer
Annika Nyman, Madelene Degeryd och Jessica Glarbjerg siktar på att bli riktigt vassa inom sitt yrke. Foto: Kristin Lidell

För första gången finns en renodlad utbildning för ventilationsmontörer. Under hösten deltar, bland andra, tre målmedvetna montörer från Ventab i Göteborg.

Installatörernas Utbildningscentrum (IUC) i Katrineholm fyller därmed ett glapp i den svenska utbildningsfloran.

Den som har gått den nya utbildningen kommer, förmodligen, att ha större kompetens än sin handledare.

­ – Ventilationssystemen blir mer och mer komplicerade.  Därför behövs högre utbildning för att montörerna ska klara kraven på både god inomhusmiljö och energieffektivitet, säger Jörgen Björklund, affärsutvecklare på IUC.

– Faktum är att det inte funnits någon riktig utbildning för ventilationsmontörer. Inom gymnasieprogrammen finns en plåtslagarlinje, med inriktning mot ventilation. Men den är förhållandevis ytlig och idag utbildar företagen oftast sina medarbetare själva – antingen genom interna kurser eller genom att en nyanställd får jobba med en erfaren montör som handledare.

Just nu går 16 elever den nya utbildningen. Det krävs inga förkunskaper, men deltagarna bör ha arbetat minst ett halvår i branschen. Vid sex tillfällen, om en vecka vardera, sitter de i skolbänken i Katrineholm. Däremellan jobbar de med handledare på sina ordinarie arbetsplatser.

När kurserna är klara får deltagarna ett utbildningsbevis. Det ska garantera att de nu har en bred teoretisk grund att stå på – och att de har tränat praktiskt med givna arbetsuppgifter.

Entusiasmen över att få gå utbildningen är mycket påtaglig, när de tre Göteborgsmontörerna ska berätta varför de sökte.

– Jag vill verkligen lära mig mer. Nu går vi genom grunderna, på ett mycket mer ingående sätt än vad jag fick i gymnasiet, där skolan hade svårt att få tag på en ventilationslärare. Kunskap gör att man blir mycket mer trygg i yrkesrollen, säger Madelene Degeryd.

Jessica Glarbjerg var undersköterska när hon sadlade om. Bättre arbetstider och villkor var det som lockade. Nu är hon tacksam för att hon erbjudits en rejäl utbildning.

– För mig är det viktigt att förstå hela kedjan, från ritbordet till montage och slutprodukt. Jag vill bli väldigt bra på mitt jobb, prestera och kunna gå hem med gott samvete. Min ambition är att kunna bli en ”go-to person” som andra vänder sig till, förklarar hon.

Den tredje tjejen från Ventab, Annika Nyman, lägger ribban högt. Hon vill i framtiden kunna vara ledande montör.

– Jag vill fördjupa mina kunskaper och göra jobb med riktigt bra kvalité och som håller i längden. Tidigare jobbade jag i några år på försvarsmaktens logistik, men kände att jag behövde ha andra arbetstider och nya utmaningar. Den gången blev jag avrådd av arbetsförmedlingen från att söka jobb som ventilationsmontör. Jag skulle inte klara det fysiskt, fick jag veta. Jag blev jätteledsen, men bytte sedan arbetsförmedling och fick gå gymnasieskolans plåtslagarutbildning. Sedan fick jag anställning på Ventab. Jag är glad att jag inte lyssnade på arbetsförmedlaren, för jag trivs så bra och i den här branschen vill jag kunna göra karriär, berättar Annika Nyman.

Det är inte bara eleverna som är glada. Ventilationsbranschen har väntat länge på den här utbildningen.

– Ventilationsmontörer är en bristkompetens. I dag lär företagen upp folk själva samt nyttjar steg 1, 2 och 3 på IUC. De kurserna finns kvar även i framtiden, men är korta. Den som har gått den nya utbildningen kommer, förmodligen, att ha större kompetens än sin handledare, säger en påtagligt nöjd Britta Permats, vd för branschorganisationen Svensk Ventilation, som varit med om att ta fram utbildningen.

Maria Åslund

Fakta

Brett kursinnehåll

I den nya utbildningen ingår bland annat följande teoretiska och praktiska moment:

– Systemkunskap och komponentkännedom

– Lagar och regelverk

– Inomhusklimat och luftflödeskrav

– Kunna läsa ritningar och flödesscheman

– Mätteknik

Publicerad 2 november 2017

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.