KÖLDBÄRARE | 10 feb 2015

Nio kilometer rör kyler arenans barer

Nio kilometer rör kyler arenans barer

En central kylmedelslinga förser matställen och barer i Tele2 Arena med kyla. I stället för en stickkontakt i varje kylare kyls alla 230 enheter av det centrala systemet.

Totalt nio kilometer rör för köldbärare, kylmedel och köldmedier till kökskyla löper runt inuti Tele2 Arena söder om Stockholm. De flesta rör är samlade i en central ringslinga på plan 5 som förser restauranger, VIP-lounger, mottagningskök, kaféer, barer, pubar och kiosker med kyla. Det finns också en omfattande central isproduktion.

– Från början trodde vi att det skulle behövas flera olika kylmedelslingor, men genom traditionell ingenjörskonst kom vi fram till att det var bäst med en central slinga, bland annat av utrymmesskäl, berättar Stefan Håkansson, kylkonsult hos Ksupport som arbetat med projekteringen.

 

TELETVANio kilometer rör distribuerar kyla till matställen och barer i Tele2 Arena. Foto: Sören Andersson

Det centrala kylsystemet, som är ett av de största i Sverige, försörjer både ett fullständigt indirekt kylsystem (FINS) för storköken och ett delvis indirekt system (DINS) för alla övriga kylenheter. I systemet är ena sidan i de 95 kompressorerna vätskeansluten och andra sidan har direktexpansion med köldmediegas. Slingan löper på plan 5, eftersom det är mest centrala läget i den sju våningar höga arenan – med så korta avstånd som möjligt till alla 230 kyl-/frysenheter.

– Vi undersökte först ett renodlat köldbärarsystem för plan 3 till 6, men det gav så enorma förluster i de långa rörledningarna så i stället valde vi det delvis indirekta systemet, säger Stefan Håkansson.

Kondensorvärmen från alla kylaggregat kan tas om hand för att spara energi. I nuläget återförs värme till garaget under arenan, men en hel del blåses även ut över taket. Det är dock förberett för installation av värmepumpar som ska ta tillvara mer av värmen.

– Redan tidigt i processen såg vi till att ta bort fjärrkyla. Det är ju ingen bra idé att köpa in energi för att kyla bort värme som kan återanvändas, säger Stefan Håkansson.

Hur stor energianvändningen blir för kökskylan vet ingen ännu.

– Just nu har vi inte separerat energianvändningen på den nivån. Här finns en del förbättringspotential vad gäller mätning som vi jobbar på, säger driftchef Conny Håkansson hos SGA Fastigheter.

Han menar att främsta fördelen med det centralt styrda systemet, jämfört med system med många mobila enheter, är att övervakningen blir enklare.

– Vi får en bra överblick över hur allt fungerar, säger han.

Köldmedierna som används i systemen är R404a (för frysar) och R134a (för kylar). När projekteringen påbörjades 2011 var dessa köldmedier de vanligaste på marknaden. Sedan dess har dock EU-reglerna ändrats och den nya F-gasförordningen förbjuder att R404A fylls på i kylsystem efter 1 januari 2020. På sikt kommer köldmediet alltså att behöva bytas ut, troligen mot R407F.

– Då får man se upp så att hetgastemperaturerna inte blir för höga, vilket kan ge problem med smörjningen så att kompressorer kraschar. Man får lösa det med vätskeinsprutning i kompressorerna, som man tidigare gjort med R22, säger Stefan Håkansson, som numera projekterar frysapplikationer med R407F.

En annan oväntad situation som på sikt kommer att få sin lösning är ojämnt kylda dryckesflaskor i de stora lagerrummen. Inplastade travar med PET-flaskor ställs in där i väntan på vidare transport till arenans försäljningsställen. Eftersom den kalla luften inte når in i mitten av travarna förblir mittenflaskorna för varma.

– Lagerrummen ska hålla 4 ºC, men det räcker inte för att kyla ner alla flaskor. Det är under utredning om temperaturen ska sänkas till 2 ºC, men det skulle innebära användning av elavfrostning och eventuellt karmvärme. Tillsvidare rekommenderas att plasten skärs upp, att flaskorna sprids ut och får stå i lagret en längre tid, säger Stefan Håkansson.

Styrning och övervakning av systemet är integrerade i det stora överordnade systemet (se Energi & Miljö 1/2014). Där hanteras bland annat temperaturmätningen som görs var 30:e minut i alla kyl-/frysenheter. Vid varje kyl- eller frysrumsdörr finns också en kontakt som registrerar om dörren är öppen eller stängd och vid vilka tider. Styrsystemet övervakar även oljeåterföringen i köldmediesystemet, som varit en stor utmaning på grund av de stora avstånden.

Marie Granmar, Energi & Miljö 1-2 2015 sidan 30-31.

Fakta

FAKTA: Ringslinga för kyla

Det centrala kylsystemet för kökskyla i Tele2 Arena söder om Stockholm består av nio kilometer rör för köldbärare, kylmedel och köldmedier. Slingan försörjer 27 kylrum, 3 frysrum, 3 snabbnedkylnings- och infrysningsrum, 152 kylskåp/bänkar, 38 frysskåp, 4 ismaskiner, 2 ställverk och ett elrum för komfortkyla. Totalt finns 24 kylcentraler, 95 kompressorer och 4 stora kylmedels- och köldbärarpumpar i systemet.

Projekteringen gjordes av Ksupport i samarbete med Linda Larsson på Storköksbyrån, kylkonsult Tomas Göransson, Tyréns och styrkonsult Tomas Gustavsson, Exengo.

Redan tidigt i processen såg vi till att ta bort fjärrkyla. Det är ju ingen bra idé att köpa in energi för att kyla bort värme som kan återanvändas

Publicerad 10 februari 2015

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.