Hans Eek om dåliga solkunskaper hos arkitekter

Hallå där… Hans Eek, arkitekt vid Passivhuscentrum, som har arbetat med solenergilösningar i Sverige under flera decennier.

Vad tror du det beror på att IEA:s studie visar att svenska arkitekter anser sig ha begränsade kunskaper i design för solenergi?
– Det är mest på senare år som det har blivit större intresse för solenergi, dels på grund av energipriset och dels på grund av klimatförändringarna.

Det är vanligare internationellt att arkitekters projekt omfattar såväl solvärme som solel. Varför ligger vi efter med detta i Sverige, trots att det talas så mycket om förnybar energi?
– I vårt land har vi en tradition att bygga energisnålt jämfört med andra länder. Till exempel är fjärrvärme mycket mer utbrett här än internationellt. Solvärme har även konkurrens från värmepumpar och bergvärme som ökat mycket på senare år. När det gäller solel så kan det bero på att det är svårt i Sverige att sälja el till nätet. I Tyskland till exempel finns ett helt annat system där staten ger bidrag till den som vill sälja solel. Då blir det en bra affär.

Många anser att de designverktyg som finns är för dyra och komplicerade. Håller du med om det, och vad kan man i så fall göra åt det?
– Jag förstår inte riktigt problematiken. För solvärme till varmvatten i ett enfamiljshus behövs fem kvadratmeter solfångar och 500 liter vatten. För en lägenhet behövs tre kvadratmeter och 250 liter vatten. Inga fler verktyg än så behövs. Det är lätt som en plätt!

Vad mer krävs för att få in fler solenergilösningar i svenska arkitekturprojekt?
– Mer utbildning, information och samarbete över gränserna – med vvs-konsulter till exempel.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 4/2011 sid 12

  • Fakta IEA:s studie
    En internationell enkät gjord av IEA SHC Task 41 visar att svenska arkitekter anser sig ha begränsade kunskaper i design- och visualiseringsverktyg för solenergi. Arkitekterna anser också att verktygen för förslagshandlingsskedet behöver förbättras. Majoriteten av svenska arkitekter tycker att användningen av solenergi är viktig, men ändå implementeras sällan solenergilösningar i deras projekt. Läs mer om studien på sidan 70.
Publicerad 18 april 2011

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.